V otroštvu si je želela postati učiteljica ali zdravnica, navdušena pa je bila tudi nad poklicema pilotke in kriminalistke. Foto: Katja Tratnik
V otroštvu si je želela postati učiteljica ali zdravnica, navdušena pa je bila tudi nad poklicema pilotke in kriminalistke. Foto: Katja Tratnik

Prednost dela na radiu je, da se mi ni treba ubadati s tem, kaj bom oblekla. Vem, da se sliši smešno, ampak včasih za izbor obleke res porabim kakšno uro ... Na radiu včasih delam tudi v trenerki in je super udobno.

Katka Tratnik o prednosti dela na radiu.
Katja Tratnik
Katja dela na teliviziji in radiu, kot voditeljica pa nastopa tudi na različnih pripreditvah. Foto: Katja Tratnik
Katja Tratnik
Zaradi dela v jutranjem programu je vajena vstajati zgodaj zjutraj. Foto: Katja Tratnik
Katja Tratnik
'Doma so že navajeni, da me tisti dan, ko imam kakšen večji nastop, pustijo pri miru, saj sem včasih sitna,' je o tremi povedala Katja. Foto: Katja Tratnik

Čeprav se ji otroške sanje, da bi postala pilotka, niso uresničile, pa nam je vedno nasmejana temnolaska v pogovoru zaupala, da jo letala, zlasti vojaška, še vedno navdušujejo, čeprav samega letenja ne mara. "Kar se kriminalistike tiče, pa sem naredila korak naprej – študiram na Fakulteti za varnostne vede," je povedala voditeljica jutranje oddaje Dobro jutro na TV Slovenija, ki dela tudi na radiu in povezuje različne prireditve.

Med drugim nam je še zaupala, kdaj vstaja in kakašna so njena jutra, v čem se počuti najudobneje, kako se sprošča in še kaj. Vabljeni k branju!

Delate na televiziji in radiu, povezujete pa tudi različne prireditve. V kateri vlogi se najbolje počutite? Kakšne so njihove prednosti/slabosti?
Pravzaprav se v vseh treh vlogah dobro počutim, drugače bi katero izmed njih izpustila in se z njo ne bi ukvarjala. Dobra plat take službe je, da se je težko naveličaš. Vedno so novi gosti, nove teme in novo občinstvo (na prireditvah). Prednost in tudi slabost voditeljstva je, da ljudje ocenjujejo tvoje delo in te tudi opozarjajo na to. Če delaš v pisarni ali tovarni, te ne bo v trgovini nihče ogovoril in rekel, da si nekaj naredil dobro ali pa slabo. V tem poklicu se to dogaja. Pa se človek navadi na to, tudi na kritike. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem dojela, da res ne morem biti všeč prav vsem, pa tudi če je vse narejeno 100-odstotno. Prednost dela na radiu je, da se mi ni treba ubadati s tem, kaj bom oblekla. Vem, da se sliši smešno, ampak včasih za izbor obleke res porabim kakšno ura ... Na radiu včasih delam tudi v trenerki in je super udobno.

Imate pred začetkom oddaje oz. prireditve še vedno tremo? Kako se je znebite, imate poseben obred?
Trema. Ta verjetno nikoli povsem ne izgine, čeprav gre zdaj bolj za vznemirjenje. Tremo se naučiš nadzorovati, znaš znižati glas, ki se zato ne trese več. Doma so že navajeni, da me tisti dan, ko imam kakšen večji nastop, pustijo pri miru, saj sem včasih sitna. Kakšnega posebnega obreda pa nimam. Bistvo je, da greš na delo dobro pripravljen.

Pred kamero ste v petkovih oddajah Dobro jutro vedno nasmejani in dobre volje. Kako vam uspeva, so jutra "vaš" del dneva?
Ja, lahko bi rekla, da so mi jutra bolj ljuba. Nisem nočna ptica, v bistvu nikoli nisem bila. Je pa tudi res, da zadnja leta res zgodaj vstajam, in sicer ob 3.30, zato ob desetih zvečer vidim le še posteljo. Kar pa se oddaje Dobro jutro tiče, sem res z veseljem njen del. Od te službe se nekako pričakuje, da si dobre volje in nasmejan, tudi kadar ti je hudo. Sicer sem pa znana po tem, da se veliko smejim, in tudi v studiu je vedno dobra energija. Smo res super ekipa.

Kakšna pa so vaša jutra, ko vas gledalci ne gledamo na TV-zaslonih? Tudi sicer vstajate zgodaj?
Nikoli nisem dolgo spala, tudi med konci tedna ne. Trikrat tedensko, ko sem na radiu, vstajam ob šestih - predvsem zaradi hčere Neje, ki mora vstati zaradi šole. Če imam prost konec tedna, pa spim celo do osmih, pol devetih.

Kaj počnete, ko imate čas le zase, kako se sproščate?
Zadnje čase sem navdušena nad pilatesom, rada grem na tenis ali v kino. Pred izpitom je prosti čas namenjen predvsem učenju.

Kot voditeljica ste med drugim sodelovali tudi pri finalu izbora mis Slovenije za mis sveta leta 2007. Kaj pravite o letošnjem nekoliko nenavadnem izboru slovenske mis?
Kar nekaj let sem sodelovala pri predtekmovanjih in polfinalih izbora mis Slovenije. Za letošnji izbor sem izvedela prek medijev. Škoda se mi zdi, da je izbor potekal za zaprtimi vrati. Ne vem, zakaj se je novi lastnik licence tako odločil. Če že izbiramo mis Slovenije, je super, da jo Slovenci vidimo oz. izberemo.

Kaj pa sicer menite o lepoti? So lepši ljudje uspešnejši?
Lepota je zagotovo pomembna pri poklicih, pri katerih se lepota pričakuje. Ne bi pa pogojevala lepote z uspešnostjo, saj zanjo potrebuješ še dosti več kot samo lepoto. Recimo zagnanost, znanje, izobrazbo … Zelo uspešni so tudi ljudje, ki niso prav po "jusu".


Prednost dela na radiu je, da se mi ni treba ubadati s tem, kaj bom oblekla. Vem, da se sliši smešno, ampak včasih za izbor obleke res porabim kakšno uro ... Na radiu včasih delam tudi v trenerki in je super udobno.

Katka Tratnik o prednosti dela na radiu.