Večina nevest že od malih nog razmišlja o svoji poroko, zato so morda malo bolj obremenjene z dogodkom kot moški, meni Misson. Foto: MMC RTV SLO
Večina nevest že od malih nog razmišlja o svoji poroko, zato so morda malo bolj obremenjene z dogodkom kot moški, meni Misson. Foto: MMC RTV SLO
Poroka
Organizator pomaga paru izbirati med zelo raznoliko ponudbo. Misson še pravi, da je treba vse poskusiti - od hrane do ličenja in pričeske. Foto: MMC RTV SLO

Misson meni, da poklic organizatorja najbolje razložijo njegove zadolžitve: "Organizator poroke mora biti pogajalec, organizator, koordinator in tudi psiholog."

Organizator poroke se najprej dobro pogovori s parom, da izve, kaj natančno bi bodoča mladoporočenca rada, in ju nato usmerja skozi celoten postopek priprav na poroko. "Tudi na sam poročni dan je z njima in ureja različne malenkosti. Svatje se lahko obrnejo name, kadar gre kaj narobe," o svojem poklicu pravi Domen Misson, ki se je z organiziranjem najpomembnejšega dne v skupnem življenju para začel ukvarjati prvi v Sloveniji, in sicer pred približno 10 leti.

Tudi zato se mu je v tem času nabralo ogromno anekdot: "Vse se je že dogajalo - ženina smo, na primer, morali peljati na urgenco, ker se je urezal, ko je s sabljo odpiral steklenico šampanjca, včasih kdo pregloboko pogleda v kozarec (predvsem svatje) in ga je treba odstraniti s poroke ipd."

Poroka - eleganten dogodek, ne cirkus
Missonu se do zdaj, na srečo, kot pravi, ni še nikoli zgodilo, da bi organiziral celoten poročni obred in spremljajoče slavje, nato pa bi par poroko odpovedal. "Tisti, ki se odločijo imeti organizatorja poroke, so verjetno trdno prepričani, da se res hočejo poročiti," meni Misson. Sam sicer ni privrženec kakšnih nenavadnih porok: "Prepričan sem, da mora biti poroka eleganten dogodek, ne cirkus."

In kaj mora par najprej storiti, ko se odloči poročiti: "Potem ko izbereta datum, ostanejo še tri bistvene stvari - lokacija, glasba in bodoči par. Menim, da se morata najprej mladoporočenca odločiti, kakšno poroko želita. Veliko se jih, na primer, vpraša, koliko poroka stane, zato se tudi ne poročijo." "To naj bi se zgodilo le enkrat v življenju in zagotovo si želita, da bi bil ta dan nekaj posebnega in bi jima za vedno ostal v spominu," o poroki še pravi Misson.

Kje prihraniti?
Sicer pa lahko tisti, ki morda nimajo globoke denarnice, po njegovih izkušnjah največ prihranijo pri hrani: "45 odstotkov stroškov predstavlja slavje. In če, na primer, zmanjšaš število ljudi, se že pozna." "Poroko se lahko organizira tudi za malo denarja - povabiš le nekaj najožjih prijateljev, sorodnikov, nevesta namesto poročne obleke kupi kakšno večerno - tudi ta je lahko čisto lepa," še pojasnjuje podjetnik.

Misson še dodaja, da se morajo pari, ki se odločijo za poročno svetovanje, pri njem oglasiti kakšno leto prej, saj je treba najprej poiskati lokacijo. Za vse preostale podrobnosti pa je dovolj, če se jih pari lotijo kakšne tri mesece pred poročnim dnem.