Igralec Janez Hočevar se nad motorji navdušuje že od mladosti. Foto: EPA
Igralec Janez Hočevar se nad motorji navdušuje že od mladosti. Foto: EPA
Janez Hočevar Rifle
Za zdaj mu potovalnika še ni uspelo preizkusiti 'na terenu'. Foto: BMW

"Izhajam iz generacije, ko še ni bilo samoumevno, da si se že kot najstnik usedel v avtomobil. Najprej je bilo treba zaslužiti za moped, potem lambretto, nato vespo ..." je za MMC povedal 70-letni Rifle, ki je do zdaj zamenjal okoli devet motornih koles.

Rad se pelje tja, kjer so motoristi zaželeni
Po njegovih besedah je motor namenjen vožnji po vijugastih cestah, zato se avtocest izogiba. Nekatere destinacije so zanj in njegove motoristične kolege postale že tradicionalne. Pot jih večkrat zanese v Dolomite, Lago di Garda, na Bavarsko v Garmisch-Partenkirchen, na Sardinijo, Korziko ... Kot pravi, odlika teh krajev nista le čudovita narava in dobre ceste, ampak so to kraji, "kjer te nihče ne skuša zriniti s ceste in so motoristi dobrodošli in zaželeni".

Novega potovalnika še ni preizkusil
Letošnjega potovanja v Toskano (tja se odpravlja že šesto leto zapored) za prvomajske praznike se še posebej veseli. Pred kratkim je namreč prejel novo motorno kolo, vendar mu ga zaradi slabega vremena še ni uspelo preizkusiti na terenu. "Asfalt je še hladen, na cestah so še ostanki peska od zimskega posipanja ... Potrpežljivost je tudi na motorju lepa čednost," dodaja igralec, ki kot izkušen motorist ve, da je najnevarnejši prav začetek motoristične sezone.

Na motorju je na prvem mestu predvidevanje
"Spomladi smo še trdi in neogreti in tudi preostali udeleženci v prometu nas še niso vajeni. Najbolj pomemebno na motorju je predvidevanje. V avtomobilu ti še na misel ne pride, da lahko priteče pes iz dvorišča ali pride traktor z njive, na motorju pa je taka situacija lahko smrtno nevarna," opozarja Rifle, ki si vsak začetek sezone privošči tečaj varne vožnje. Za ogrevanje pred sezono pa ga toplo priporoča tudi drugim.