Tadeja Ternar si želi najdaljšo noč v letu preživeti v tujini. Foto: RTV SLO
Tadeja Ternar si želi najdaljšo noč v letu preživeti v tujini. Foto: RTV SLO
Anja Rupel
Anja in hčerka Luna bosta za silvestrovo imeli 'svoj žur'. Njen partner Aleš namreč že vrsto let s svojo skupino nastopa za silvestrovo. Foto: Lidija Mataja
Nina Pušlar
Po novem redečelaska, Nina Pušlar, bi rada novo leto pričakala v koči ob kaminu. Foto: Mimi Antolovič.

Prazničnega vzdušja se po besedah nekdanje mis Slovenije Tadeje Ternar gotovo veselijo vsi ljudje. Njej je najbolj pri srcu krašenje doma in "tisto magično vzdušje, ki ga pričara veseli december". Po eni strani Tadeja uživa v mesecu, ko lahko veliko časa preživi s svojimi najbližjimi, po drugi pa december prinese tudi nakupovanje, ki ji ni tako pri srcu. "Nisem nakupovalni navdušenec, ampak ne glede na to obdarim svoje najbližje. Bolj so mi všeč majhne pozornosti, saj se mi zdi, da je vse skupaj postalo že preveč komercializirano," pravi Tadeja, s katero se strinja tudi pevec Marko Vozelj.

Nakupovanje, komercializacija in potrošniško divjanje po njegovih besedah preraščajo že vse meje dobrega okusa. "Veliko raje kot kupljena darila podarjam nekaj osebnega, nekaj kar se ne da kupiti v trgovini," pravi Marko. Podobno pa razmišlja tudi njegova mlajša pevska kolegica Nina Pušlar, ki za majhne pozornosti in presenečenja poskrbi bolj v "zadnjem trenutku".

Posebej iznajdljiva pri izognitvi nakupovalnemu vrvežu pa je je pevka in voditeljica Anja Rupel. Kot je povedala za MMC, rada nakupuje, vendar pa ne prenaša gneče. Zato večino daril kupi prek svetovnega spleta.

Dejavna zlasti Miklavž in Božiček
Ker je danes ponoči domove obiskoval Miklavž, pa smo naše sogovornike vprašali tudi o tem, kateri izmed treh decembrski darežljivih mož obišče njihove domove. Tadeja je imela kot otrok daril v izobilju, saj so jo, kot nam je povedala, obiskovali kar vsi trije - Miklavž, Božiček in Dedek Mraz. Zdaj se z malenkostmi obdarujejo ob Miklavžu, Božiček pa pusti svoja darila pod okrašeno jelko. "Ne vem, zakaj, ampak Dedka Mraza smo nekako opustili," še pove Tadeja in v smehu doda, da bo mogoče Dedek Mraz spet aktiven, ko bo imela tudi sama otroke.

Tudi domova Anje Rupel in Marka Vozlja obiščeta le Miklavž in Božiček. "Ko sem bil še otrok, se je pri nas ustavil samo Miklavž, pri moji ženi pa Božiček. Hčerkici imata tako zdaj srečo, da se pri mojih starših ustavi Miklavž, pri Tininih pa Božiček. Pismo napišeta kar obema in potem čakata, ali se bodo želje uresničile," je povedal Marko. Pri Anji Miklavž prinese kakšno sladkarijo in adventni koledar, "Božiček pa je tisti glavni, ki nosi darila".

Pri Pušlarjevih pa je že od nekdaj navada, da jih obdarujeta Božiček in Dedek Mraz. "To je že od nekdaj naša navada in komaj čakam božični večer in vse, kar sodi zraven. To je zame najlepši večer v letu," pravi mlada pevka.

V novem letu na prvem mestu zdravje
In kje bodo naši sogovorniki preživeli najdaljšo noč v letu? Medtem ko Anja in Marko že vesta, kje in s kom bosta na silvesterski večer, pa Tadeja in Nina še razmišljata.

Marko bo silvestrovo preživel v krogu prijateljev. In če je bilo zanj leto 2009 leto ljubezni, ustvarjanja, rasti, razmišljanja, novih spoznanj, učenja in topline v krogu družine, torej leto akcije, bo leto 2010 leto reakcije. Anja, ki bo najdaljšo noč preživela doma v družbi svoje hčerke Lune, pa nam svojih želja za prihodnje leto ni želela razkriti, "saj se potem ne bodo uresničile".

Tadeja, ki se glede silvestrovanja še dogovarja s prijatelji, bi si želela odpotovati kam dlje, Nino pa bi razveselilo že praznovanje novega leta v zasneženi koči ob kaminu in dobri večerji. Obe se preteklega leta spominjata z vesljem in ponosom nad svojimi dosežki, zato za leto 2010 nimata posebnih želja, "le da bo zdravje".