V Višnjeviku v Goriških brdih so pripravili hvalnico najstarejšima brikama, kot pravijo briški oljki in avtohtoni rebuli.
V dveh dneh se je na pokušini deviških olj iz slovenskega dela Brd in italijanskega Collia zbralo več tisoč ljudi, namen prireditve pa je predvsem turistično-kulinarično prebujanje Goriških brd.
Olivno olje je zadnja leta spet pridobilo veljavo, v Brdih so spet posadili oljke, njihovo deviško olje pa je eno najbolj iskanih.
Na sedmem prazniku oljčnega olja in rebule v Višnjeviku so ocenjevali, katero je boljše: slovensko ali sosednje, italijansko.
Nazdravili so z oljem
Po trditvah domačinov in strokovnjakov se olivno olje pravilno poskuša iz kozarca in brez kruha, da se še čuti aromo in okus. Še bolj pa so Brici ponosni na rebulo. Kdor ni prej omagal, je lahko tako poskušal kar 70 vrst briške rebule.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje