Dve slovenski lepotici, ki sta zaznamovali leto 2006. Prva je postala usodna, druga pa sanjska ženska. Foto: RTV SLO
Dve slovenski lepotici, ki sta zaznamovali leto 2006. Prva je postala usodna, druga pa sanjska ženska. Foto: RTV SLO
Slovensko glasbeno sceno je oživila nadarjena Neisha, ki je prejela tudi vikotorja za najbolj priljubljeno glasbeno izvajalko. Foto: RTV SLO
Albert II. in Janez Drnovšek
Monaški knez Albert II. je bil med dvodnevnim obiskom v Sloveniji nad našo deželo in njeno lepo naravo navdušen. Foto: RTV SLO
Naomi Campbell
Doživeli (in preživeli) smo obisk ene najslavnejših (in temperamentnih) supermanekenk, Naomi Campbell, ki se je udeležila črne Dinersove zabave. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Paul McCartney in Heather Mills
Leta 2005 sta Bled obiskala skupaj, letos pa si je Heather po ločitvi od nekdanjega Beatla prišla v Slovenijo zdravit srčne rane sama. Foto: EPA
Domen Kumer
Štajerc Domen Kumer je na primorskem festivalu Melodije morja in sonca poleti slavil s pesmijo Banana. Foto: RTV SLO
Ana Liza in Mario Galunič
Eva Černe
Iz bitke talentov je kot zmagovalka izšla komaj 17-letna Eva Černe. Ali bo svojo nadarjenost znala dobro izkoristiti, bo pokazalo leto 2007. Foto: RTV SLO
Matjaž Hanžek
Varuha človekovih pravic so na Ljubljenskem gradu razglasili za ime leta 2006. Foto: RTV SLO

Pred televizijske zaslone so nas med drugim vabili Sanjska ženska 2 ter tekmovalci v Baru in Bitki talentov.

Sanjska ženska 2 - dvakrat
Tokrat smo imeli kar dve sanjski ženski, saj je prva, Katarina Hrestak, kmalu po začetku snemanja oddajo zapustila. Tako smo dobili novo sanjsko žensko – Nino Osenar. 22-letnica se je morala konec maja, meseca ljubezni, odločiti med 26-letnim Sašo in 20-letnim Ljubljančanom Adelom. Čeprav je Nina na koncu izbrala zadnjega, je priznala, da iskrica med njima le ni preskočila. Sicer pa so bralci slovenske izdaje revije Playboy Osenarjevo izbrali tudi za Playboyevo zajčico leta 2006.

Najusodnejša ženska je Sanja
Konec oktobra je potekala razglasitev slovenske femme fatale za leto 2006, ki jo pripravlja revija Eva, izberejo pa navadni smrtniki in znani slovenski moški. Po Tanji Ribič in Živi Vadnov je to letos postala nekdanja mis Slovenije (in po novem tudi pevka) Sanja Grohar, ki je premagala Evo Irgl, Nino Osenar, Mišo Molk, Evo Moškon, Ivo Krajnc, Lorello Flego, Urško Majdič, Alenko Vidic in Majo Bulc.

Viktorji
Nagrado viktor, najuglednejšo medijsko nagrado pri nas, za najbolj priljubljeno glasbeno izvajalko, je dobila mlada glasbenica in odkritje leta Neisha, za življenjsko delo pa Tone Vogrinec. Televizija Slovenija je na letošnji podelitvi prejela pet zlatih kipcev. Viktorja za najboljšo otroško ali mladinsko TV-oddajo so drugo leto zapored prejeli ustvarjalci oddaje Knjiga mene briga, najboljša dokumentarna TV-oddaja je postala Photo: Joco Žnidaršič, viktorja za najboljšega voditelja informativne oddaje je prejel Marcel Štefančič jr., najboljši voditelj zabavne TV-oddaje je bil Sašo Hribar, najboljša zabavna oddaja pa Tistega lepega popoldneva. Za najboljšo igrano TV-oddajo so razglasili Našo malo kliniko, viktorja za najboljšo informativno oddajo pa so prejeli ustvarjalci oddaje 24 ur.

Kadrovske zamenjave
Septembra se je na nacionalno televizijo preselila Erika Žnidaršič, ki je postala voditeljica nove oddaje Piramida. Oddaja temelji na privlačni obravnavi zahtevnih informativnih vsebin z gosti, znanimi osebnostmi različnih profilov, ki tekmujejo v govorniških spretnostih. Svojo premiero je doživela 24. oktobra, na sporedu pa je vsak torek zvečer.

Marievo sovoditeljico Ano Lizo je v oddaji Spet doma nasledila Amanda, ki jo je odigrala Zvezdana Mlakar. Zvezdana Mlakar in njen jezični lik Amande pa nista bila edina novost v oddaji Spet doma. V plesnem turnirju Zvezde plešejo se je za naklonjenost občinstva in plesnih strokovnjakov potegovalo devet znanih Slovencev, pri tem pa so jim pomagali profesionalni plesalci.

Brez sovoditeljice se je znašel tudi Lado Bizovičar, ki je zamenjavo za nosečo Anjo Tomažin Križnik našel v plavolasi Taji Zuccato.

Prišli, videli in bili videni

Konec maja se je na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji mudil monaški knez Albert II., ki sta ga gostila predsednik države Janez Drnovšek in ljubljanska županja Danica Simšič. Knez si je po slavnostni večerji na Brdu pri Kranju naslednji dan ogledal Triglavski narodni park in Postojnsko jamo.

V našo deželo na sončni strani Alp pa si je konec maja po ločitvi od Paula McCartneyja prišla zdravit srčne rane Heather Mills. 38-letna nekdanja manekenka, ki jo je na Brniku pričakala stara prijateljica, pa pri nas ni bila prvič, saj je pred leti nekaj časa delala na slovenskih smučiščih in se zaljubila v slovenskega učitelja smučanja.

Konec novembra smo doživeli še en obisk svetovno znane osebe, in sicer eno največjih svetovnih supermanekenk, Naomi Campbell. Črna gazela je bila gostja črne Dinersove zabave, ki se je dogajala na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Presenečenje večera je bila ameriška zvezdnica Tara Reid, ki se je zabave udeležila na povabilo prijateljice, slovenske manekenke Maje Kljun.

Sredi decembra je Slovenija gostila še en "visok" obisk – čisto pravega Božička. Ta je najbolj razveselil mlade navihance na osnovni šoli Danile Kumar, ki so ga lepo sprejeli in mu zapeli kar nekaj pesmic. Dobri mož iz Rovaniemija na Finskem pa jih je obdaril s čokoladicami, jabolki, knjigami o Božičku ter igračami.

Z banano na MMS-ju slavil Domen
Poleti, sredi julija, je na Melodijah morja in sonca slavil Domen Kumer s pesmijo Banana. Nagrado revije Ona za najboljši slog je prejela Manca Špik, posebna nagrada Nedeljskega dnevnika in revije Hopla za trofejo za najboljšo celostno podobo izvajalca je tudi romala k mornarsko odeti Gorenjki. Ta je za svojo pesem Marinero dobila tudi nagrado za najboljšo skladbo v celoti. Monika Pučelj je za pesem Fešta prejela nagrado za najboljši scenski nastop, za najboljše besedilo je bila letos nagrajena pesem Danes je nov dan, ki jo je zapela Sergeja.

Sila bila ponovno dobrodelna
Letos je na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču konec novembra potekal že 13. dobrodelni bazar Slovenskega mednarodnega združenja žensk SILA (Slovenian International Ladies Association), na katerem so žene diplomatskih in gospodarskih predstavnikov iz tujine in Slovenke "s stiki v tujini" kot vsako leto do zdaj prodajale značilne izdelke iz držav, iz katerih prihajajo. Zaslužek od prireditve so članice združenja namenile brezdomcem, ljudem s posebnimi potrebami in drugim pomoči potrebnim.

Brucevanje in Miklavž
Miklavž je 6. decembra poleg drugih daril prinesel tudi brucevanje, kjer so nastopili znani slovenski glasbeniki (Nude, Kingston, Mi 2, Dan D, Gušti in Polona, Slon in Sadež, Kocka, Kut Gas, Avven, Tribute 2 Love in Turbo Angels), izbrana pa sta bila tudi najbruc in najbrucka.

Še nekaj zmagovalcev leta 2006
Zmagovalka Bitke talentov je postala 17-letna Eva Černe, ki je skupno prejela 32 točk več kot drugouvrščena Lea Sirk. Zmagovalki bo poleg praktične nagrade omogočeno tudi snemanje zgoščenke, prav tako pa je bila uvrščena v predizbor Eme 2007.

Zmagovalec druge izvedbe resničnostnega šova Bar je po zaslugi skoraj 137.000 prejetih glasov postal 27-letni Emil iz Laškega. Emil, ki je med vojno prišel v Slovenijo iz Bosne in Hercegovine, je v finalni oddaji le za slabih štiri tisoč glasov premagal vojaka iz Ankarana, 24-letnega Gregorja. Zmaga pa je postavnemu, 190 centimetrov visokemu temnolascu, poleg slave prinesla tudi dvanajst milijonov tolarjev, ki jih namerava porabiti za nakup stanovanja.

Ime leta
Za ime leta 2006, ki ga izbirajo poslušalci Vala 202, je bil sredi decembra izbran odhajajoči varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek. Poleg njega so se za ta naslov potegovali še Mojca Senčar, Petra Majdič, Jelko Kacin, Siddharta, Janez Drnovšek, Matic Osovnikar, Andrej Karoli, Sašo Hribar in Breda Pečan.

T. V.