Očarljive plesalke bodo pričarale duh Vzhoda. Foto: MMC RTVSLO/Luka Novak
Očarljive plesalke bodo pričarale duh Vzhoda. Foto: MMC RTVSLO/Luka Novak
Orientalski ples
Orient slovi po svoji bogati kulturi. Foto: MMC RTVSLO/Luka Novak

Najprej bodo na račun prišli ljubitelji turške in arabske kuhinje, ki jim bodo kuharski mojstri na petkovi delavnici zaupali male skrivnosti velikih mojstrov, nato pa bo glavno besedo prevzel ples.

Več sto plesalk bo v soboto zavzelo Cankarjev dom. Vrhunec večera bo predstava Orient Express, na kateri nas bodo najboljše slovenske plesalke in gostje iz tujine popeljale na popotovanje po deželah, po katerih je včasih vozil znameniti vlak. Tako bomo na odru Lihartove dvorane med drugim lahko občudovali svetovno mladinsko prvakinjo v orientalskem plesu Niko Mlakar, državno podprvakinjo Saro Vujinovič, skupino Vzhodna pravljica, ki je pred kratkim zmagala na plesnem pokalu v Lignanu, in mnoge druge.

Tudi dobrodelna nota
Organizatorji tokrat pripravljajo tudi nekaj novosti; med drugim dobrodelno dražbo, katere izkupiček bo namenjen izobraževanju tibetanskih otrok, živečih v Indiji. V ta namen bo na prodaj tudi slika pobudnice akcije, popotnice in fotografinje Benke Pulko, ki bo več slik ob tej priložnosti tudi razstavila. Člani Ateljeja za boljše življenje bodo v dobrodelne namene podarili mandalo, ki so jo ustvarjali kar dve leti. Podobno mandalo so prejšnji teden podarili tudi dalajlami ob njegovem obisku Slovenije.

V Cankarjevem domu bo sicer pestro ves dan, saj bo tam ob tej priložnosti zaživela tudi orientalska tržnica, na kateri bo mogoče ob skodelici čaja in obveznem barantanju kupiti tudi različne orientalske izdelke. Zvečer si bomo lahko ogledali tudi modno revijo orientalskih kostumov, ki so jih izdelale slovenske plesalke in oblikovalke.