Jan tudi pri obleki ni eksperimentiral. Nepogrešljive kavbojke in bela srajca z rdečim potiskom je pač njegov prepoznavni slog. Foto: RTV SLO/A. P.
Jan tudi pri obleki ni eksperimentiral. Nepogrešljive kavbojke in bela srajca z rdečim potiskom je pač njegov prepoznavni slog. Foto: RTV SLO/A. P.
Jan Plestenjak s skupino
Doživeto odpet Besame mucho ... Foto: RTV SLO/A. P.
... nad Janom pa prava poplava srčkov. Kičasto? Morda, morda pa le priložnosti in dnevu primerno. Foto: RTV SLO/A. P.
Sabina Remar
Sabina Remar (desno) je prišla v družbi prijateljic. Misica in manekenka je bila poleg Žive Vadnov edina pripadnica slovenske družabne scene, ki smo jo na koncertu opazili. Foto: RTV SLO/A. P.
Živa Vadnov in Jan Plestenjak
Živa je Jana napovedala, nato pa se umaknila v množico in s temnolasim fantom prisluhnila Janovim melodijam. Foto: RTV SLO/A. P.
Dvorana, ki je bila na prvi pogled videti kot restavracija, se je popolnoma napolnila. Foto: RTV SLO/A. P.

Letos se je Škofjeločan, ki ima že nekaj časa zdaj stalno prebivališče v Strunjanu, odločil kar za trikratno "dozo" svojih songov, kot rad reče svojim pesmim. V torek je s skupino razveseljeval velenjsko občinstvo, v sredo so se ustavili v grosupeljskem Kongu, v petek pa bo valentinovo in pust združil na Ptuju. Mi smo njegovim pesmim prisluhnili prav na dan zaljubljencev.

V zraku je bilo čutiti romantične vibracije, mize v dvorani so bile posute s cvetovi vrtnic, kozarci za penino so čakali ... in obiskovalci tudi. Jan bi moral začeti prepevati ob desetih, a ni bilo tako.

Zmeda, imenovana sedišča/stojišča
Organizatorji so namreč vztrajali, da se morajo za mize najprej usesti parčki in družbe, ki so sedišča tudi rezervirali (in plačali); drugi, novinarji in tisti, ki jim je bil dovolj le Janov blagozvočni glas, ne pa tudi sladko-opojno razvajanje sede, smo čakali. Hostese so bile bolj kot ne le okraski v tigrastih opravah. Nekaj minut pred enajsto zvečer, ko je 14. februar že skoraj postal 15. in je valentinovo za eno leto že skoraj pomahalo v slovo, smo končno lahko vstopili.

Rahla otožnost v njegovem glasu
Jan si je, kot je pozneje dejal, privoščil razkošje in tokrat skorajda ves koncert presedel na barskem stolčku, njegova skupina pa je poprijela za instrumente. Nato je prišla Živa Vadnov, mis Slovenije 2004, ki se rada preizkuša tudi kot povezovalka in voditeljica, in z Janom simpatično pokramljala. "Jan, si kakšnemu dekletu že posul z vrtnicami pot do postelje?" In odgovor: "Ne, eni pa sem nekoč napisal pesem. A tega ni znala ceniti. Čez nekaj časa sem spet napisal pesem. A dekle je bilo drugo in njej so moje rime segle do srca." Kaj pa pravi o valentinovem? In ko je Jan spregovoril stavek: "Danes sem na ta dan v ljubezenskem odnosu s publiko," so se zaslišali zamišljeni vzdihi. Oh, tako romantičen, kot se od njega pričakuje ...

Koncert se je začel s kombinacijo sladko-grenkih skladb Moja ljubica, Kradeva brez vere, Amore mio, Nor sem, da te ljubim in Ker te ljubim. Vzorec se je ponavljal vse do konca enoinpolurnega koncerta. Jan se pač rad vrti okoli vedno istih tem: hrepenenje, morje, samota, zapeljivost, privlačnost, telo ... in dež.

Kaj bomo poslušali v prihodnjih mesecih?
Ja, dež je za Jana pogost navdih, ki je mesto našel tudi v refrenu aktualnega singla Sam', da ti 'maš mene rada iz njegovega prihajajočega albuma. "Tvoja grda bom razvada, kot pred spanjem čokolada ... Dež naj pada, sam', da ti 'maš mene rada ..." Hočeš nočeš je melodija tako nalezljiva, da ti tudi po koncu večera odmeva v ušesih.

Druga nova pesem, ki bo čez nekaj mesecev zagotovo postala uspešnica, pa je balada Nisi moja. Za pokušino le refren: "Ko je dež se spomnil nate in ko tiho molim zate, nisi moja, pada dež."

Ne le dekleta in zaljubljenci
Občinstvo je bilo zelo raznoliko, saj so si večer z Janom omislili tako mladi parčki, pri katerih fant še nerodno ni vedel (ali si upal), kam bi položil dekletu roko, in pri tem zategnjeno migal z boki, starejše dame v bleščicah in s frizurami iz osemdesetih, ki so si nič kaj v skladu z elitno lokacijo pred koncertom kar stoje privoščile vsaka svojo steklenico laškega, pa vse do družbic, v katerih je bil eden oblečen po zadnji modi v rožnat brezrokavnik in prav takšno kravato, drugi pa v karirasto flanelasto srajco. Jan je znal navdušiti veliko večino, sem in tja pa je bilo vseeno opaziti zdolgočasene obraze, ki so si kljub sladici v obliki srčka na mizi in družbi svoje najdražje z roko podpirali brado.

Dramaturški lok ...
A Jan je prepeval in prepeval. "Dramatični" vrhunec večera je zagotovo dosegel, ko je kitaro zamenjal za klaviature in zamišljeno zapel: "Zabodla si globoko in me rezala kot kruh ... Bodi gola, taka, kot te bog je dal ..." in nato še pesem Morje je priča. Večer se je končal s šopkom Caruso, ki je njegova najljubša pesem vseh časov, Wonderful World, Bolezen, pri kateri so poslušalci najbolj zavzeto peli z njim, ter Tvoj song in Iz pekla do raja.

... in srečen razplet
Z nepogrešljivim skandiranjem: "Še eno, še eno!" je Jan z odličnima spremljevalnima vokaloma Tadejo Fatur in Rudijem Bučarjem, ki sta naredila predstavo v malem in bila z energijo in odličnima glasovoma več kot dorasla večeru, Valentinov koncert zaključil z balado Barka iz perja.

Anja Pavlič