Ptuj so obiskale tudi šeme iz tujine. Foto: MMC RTV SLO
Ptuj so obiskale tudi šeme iz tujine. Foto: MMC RTV SLO
Karneval v Ptuju

Ptuj v pustnem času dobesedno ponori. Organizatorji vsako leto pripravijo raznovrsten pustni program, v katerega vključijo vse starostne skupine in pester kulturno-zabavni program. Največ prireditev poteka »vse pustne dni« v karnevalskem šotoru, na ptujskih ulicah in drugih prizoriščih (lokalih, hotelih, najetih dvoranah in podobno). Letošnje kurentovanje je omejeno na kar 11 dni, končalo se bo na pustni torek (pokop pusta).

Ste tudi sami posneli kakšno dobro pustno fotografijo? Pošljite jih na Moj splet! Najboljše bomo nagradili.

Za pustne norčije ni recesije
Biser vseh pustnih ptujskih norčij oz. pustna paša za oči in domišljijo je vsekakor tradicionalna karnevalska povorka. Letos je, kljub recesiji, bila izjemno odmevna in še bolj »evropska«, saj je bila sestavljena iz številnih mednarodno zamaskiranih ljubiteljev tega običaja.
Slovenskim maskam so se pridružile maske iz Srbije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Avstrije, Hrvaške, Vojvodine, Makedonije in drugod.

Kurentov ples za priklic pomladi
Kot se za Ptuj spodobi, je bila »sladica« karnevalske povorke v znamenitem plesu kurentov, ki jih je po besedah organizatorjev bilo okoli 700. Po ptujskih ulicah se je z njimi sprehodilo tudi okoli 70 drugih skupin in posameznikov. Vseh nastopajočih naj bi bilo med 2.000 in 3.000.
Okus ptujskih norčij v barvito digitalni obliki kliče po vaši pozornoti v spodnji galeriji. Pokop pusta (pustni torek) je po izjavi enega od kurentov »še daleč«, mi pa lahko le ugibamo, koliko robčkov, modrčkov, žlahtne kapljice in krofov jim je do tega trenutka uspelo »pohrustati«.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer

Karneval v Ptuju