Člani skupine imajo svojo zvrst glasbe za 'novi rock'. Foto: Spletna stran skupine
Člani skupine imajo svojo zvrst glasbe za 'novi rock'. Foto: Spletna stran skupine

Na splošno se mi zdi, da v Sloveniji žal ne dajemo nekako velikega vpliva na področju kulture – glasbe.

Blaž o slovenski glasbi
Puppetz
Člani skupine so leta 2008 izdali prvenec Forte balade in si priigrali drugo mesto na tekmovanju v Gradcu. Foto: Spletna stran skupine/Alen Zulić

Že od samega začetka našega ustvarjanja smo največjo pozornost dajali melodiki. Pri tem še vedno vztrajamo, čeprav smo glasbo stilsko precej spremenili od predhodnje.

Blaž o glasbenem ustvarjanju

Puppetzi so najprej začeli preigravati priredbe znanih tujih skupin. Pozneje so se lotili ustvarjanja avtorske glasbe. Po nekaj koncertih so zmagali na natečaju za neuveljavljene skupine v klubu Rdeča Ostriga. "Ko se lotimo projektov, vse skupaj predebatiramo z ljudmi s katerimi sodelujemo, določimo datum izida in se k ustvarjanju lotimo maksimalno, da bi zadeva pravočasno zagledala luč sveta," je o podvigih skupine povedal Blaž. Več pa si lahko preberete spodaj.


Pri nas velja, da se nove stvari na področju glasbe odvijajo zelo počasi. Kako vi to doživljate v praksi?
Res je. V Sloveniji se nove stvari odvijajo dokaj počasi, predvsem ker je vse bolj ali manj vedno povezano z denarjem. Kljub temu, da je velika motivacija in želja po ustvarjanju, je denar tisti, ki načeloma preprečuje nam glasbenikom, kako projekt čim hitreje in učinkovito izpeljati.

Kako je bilo na samem začetku?
Pred leti, ko smo bili še neuveljavljena skupina, je vse to skupaj potekalo še veliko počasneje. Veliko srečo smo imeli pri glasbenih natečajih, katerih smo se takrat udeleževali zgolj zaradi lastne promocije, kjer smo si z zmagami priigrali različne nagrade, kot so snemanje videospota, denarne nagrade in podobno. Tako da je vse to imelo bistveni vpliv na razvoj skupine Puppetz in tako smo leta 2008 prišli do izida našega prvega albuma Forte balade, ki nas je popeljal na glasbeno sceno in po tem, so se stvari začele odvijati le malo hitreje. Ko se lotimo projektov, vse skupaj predebatiramo z ljudmi, s katerimi sodelujemo, določimo datum izida in se k ustvarjanju lotimo maksimalno, da bi zadeva pravočasno zagledala luč sveta.

Zakaj je najvišji cilj mladih skupin danes prodor v tujino?
Naš cilj je vsekakor, da najprej osvojimo Slovenijo. Ravno zaradi tega je album Forte balade v celoti v slovenskem jeziku, tako kot tudi naš aktualni single Dance, Dance. Vsekakor pa je načeloma cilj vsakega glasbenika, da sebe oziroma svojo glasbo predstavi tudi drugod. Med drugim pa sem prepričan, da veliko mladih skupin skuša prodor v tujini ravno zaradi tega, ker v Sloveniji ne dobijo prave podpore. Na splošno se mi zdi, da v Sloveniji žal ne dajemo nekako velikega vpliva na področju kulture – glasbe.

Kaj bo vaš naslednji podvig po Dance, Dance?
Najprej želimo, da promocijo našega aktualnega singla Dance, Dance izpeljemo maksimalno do konca, ker se je ta šele dobro začela. Med drugimi že snemamo nov materjal za našo drugo ploščo, ki bo izšla leta 2011. Predtem pa vsekakor naše oboževalce do takrat ne bomo pustili čakati, saj se jeseni ponovno vračamo na koncertne odre, kjer bomo začeli promocijo novega materiala. Med drugim pa že delamo remiks za pesem Dance, Dance, ki bo izšel enkrat v vročih poletnih dneh. Vzporedno pa snemamo nov material tudi v angleškem jeziku, saj smo v zadnjem času dobili kar nekaj zanimivih ponudb iz tujine.

Čemu pri ustvarjanju novih skladb dajete največ pozornosti - melodiki ali besedilu?
Že od samega začetka našega ustvarjanja smo največjo pozornost dajali melodiki. Pri tem še vedno vztrajamo, čeprav smo glasbo stilsko precej spremenili od predhodnje. Dodatno smo se osredotočili tudi na besedila, za kar sem prepričan, da se pozna tudi pri novem singlu Dance, Dance. Pesem mora vedno imeti vse v kompletu: dobro glasbo, dober aranžma in dobro besedilo.

Bliža se poletje, kako ga boste preživeli?
Glede na to, da sem zgoraj že izdal nekaj naših planov, bo poletje vsekakor precej delovno. Toda kljub temu sem prepričan, da si bomo Puppetz vzeli nekaj dni zase in jih namenili vsak po svoje premagovanju sopare, saj ob takšni vročini, ki nas je spremljala te dni, je skoraj nevzdržno, osvežitev pa je neizbežna.

Na splošno se mi zdi, da v Sloveniji žal ne dajemo nekako velikega vpliva na področju kulture – glasbe.

Blaž o slovenski glasbi

Že od samega začetka našega ustvarjanja smo največjo pozornost dajali melodiki. Pri tem še vedno vztrajamo, čeprav smo glasbo stilsko precej spremenili od predhodnje.

Blaž o glasbenem ustvarjanju