Letošnji december je bogatejši za novo praznično pesem - Vprašaj nocoj srce. Foto: Youtube
Letošnji december je bogatejši za novo praznično pesem - Vprašaj nocoj srce. Foto: Youtube
Popsing
Za omenjeno skladbo je nastal tudi videospot, pod katerega se je podpisal Niko Karo. Foto: Osebni arhiv
Marjetka in Raay
Marjetka in Raay sta združila mladostniški duh s poezijo Ferija Lainščka. Foto: MMC RTV SLO

Skladba, katere besedilo je spisal Feri Lainšček, je združila številne mlade pevce, ki kalijo svoje glasovne sposobnosti pod mentorstvom Marjetke Vovk.

Rezultat projekta "Popsing" si boste lahko pogledali tudi, če boste spremljali današnjo oddajo Dobra ura ali jutrišnjo Sobotno popoldne. Tako Raay kot Marjetka pa bosta med glasbenimi gosti, ki bodo nastopili v posebni silvestrski oddaji na 1. programu Televizije Slovenija, ki jo bosta vodila Katarina Čas in Seku M. Conde.

"To je na neki način prvi mladinski 'band aid', ne samo zato, ker so skupaj posneli skladbo, ampak tudi z namenom, saj posamezniki vso leto nastopajo na najrazličnejših dobrodelnih koncertih in nabirajo izkušnje, hkrati pa pomagajo prirediteljem izpeljati nekaj dobrega - večinoma za otroke, zato temu praviva nekako 'otroci za otroke'," je pojasnil "sokrivec" za skladbo, Raay.

Več pa si lahko preberete spodaj.


V prazničnem času so vedno (naj bo to v domači ali tuji glasbi) priljubljene priredbe prazničnih skladb. Zakaj se vedno redkeje ustvarjajo avtorske praznične skladbe?
Preprosto - ustvarjanje novih domačih skladb je popolnoma nedobičkonosno tako z vidika avtorskih pravic kot efekta, saj radiji nič kaj radi ne vrtijo novih skladb oz. se mora res poklopiti pravi trenutek. Ampak meni je božič in ta, kot pravijo npr. tujci "christmas spirit", nekaj sproščujočega in to vedno delam za veselje, zato že več let ob božičnem času vsake toliko "navržem" tudi kaj avtorsko prazničnega.

Je lažje narediti dobro priredbo ali dobro avtorsko skladbo?
Tudi dobra priredba je pravi izziv. S Tangelsi smo npr. na našem prvem CD-ju imeli kar nekaj priredb božičnih pesmi popolnoma preoblečenih in je bil to res izziv - nekaj stokrat slišanega zapakirati v stoprvikrat pa v nekoliko bolj sveže. Po drugi strani pa pri avtorski skladbi lahko daš ven tisto iskrico, ki jo imaš v sebi ob tem času - čeprav je včasih to treba narediti že sredi jeseni. Konkretno ob skladbi Vprašaj nocoj srce, se je poklopilo tudi odlično besedilo pesnika Ferija Lainščka.

Zakaj sta se vidva z Marjetko odločila za to?
Marjetka kot diplomirana profesorica glasbe "vzgaja" in poučuje mlade pevce in znotraj njenih pevskih delavnic Popsing je bila tako prava priložnost, da združimo trenutek praznične skladbe, mladih pevcev in božičnega vzdušja. Ko sva se odločala, katero skladbo posneti z mladimi pevci, je bila odločitev jasna takoj - Vprašaj nocoj srce.

Kaj je projekt "Popsing"?
Popsing so pravzaprav Marjetkine pevske delavnice, zato so tudi nastopajoči, ki so od njenih učencev do talentiranih mladih upov, poimenovani "Popsing"... To je na neki način prvi mladinski "band aid", ne samo zato, ker so skupaj posneli skladbo, ampak tudi z namenom, saj posamezniki vse leto nastopajo na najrazličnejših dobrodelnih koncertih in nabirajo izkušnje, hkrati pa pomagajo prirediteljem izpeljati nekaj dobrega - večinoma za otroke, zato temu praviva nekako "otroci za otroke". Popsing pa je v bistvu izpeljava iz "pop singing", torej "poppetje". Marjetka je znotraj tega bila tudi del Misije Evrovizija kot "vocal coach", hkrati pa uči April, Niko Zorjan in pripravlja mnoge na snemanja. Letos nama je bilo v pravo veselje mladim omogočiti vpogled v svet ustvarjanja glasbe, ne da bi za to potrebovali kakšen talentšov. Tudi videospot je posnel Niko Karo, ki je ustvarjal z znanimi imeni.

Katere so vaše najljubše praznične skladbe? Oziroma kaj mora imeti za vas dobra praznična skladba?
Preprosto - pričarati mi mora praznični trenutek. Ravno prav komercialnega občutka, hkrati pa ne preveč banalnega. Vedno raje si ob božičnih ali novoletnih večerih vrtim "playliste" najrazličnejših skladb, tudi instrumentalov iz božičnih filmov.