Mišo zatrjuje, da se tudi na novem albumu, kljub popritmom, ne bodo odpovedali violini, kontrabasu in harmoniki. Foto: Spletna stran skupine
Mišo zatrjuje, da se tudi na novem albumu, kljub popritmom, ne bodo odpovedali violini, kontrabasu in harmoniki. Foto: Spletna stran skupine
Langa in Manca Špik
Na Emi 2009 je skupina Langa s pevko Manco Špik dobila največ glasov občinstva, a jim je zmaga na koncu vseeno ušla. Foto: MMC RTV SLO
Intervju z Mišem Kontrecem

Etnociganska skupina Langa ustvarja že od leta 1997, v teh 12 letih pa se je prednje, kot je dejal Kontrec, "postavilo veliko zidov", povezanimi tudi z njihovimi koreninami. Zanimalo nas je, kako člani skupine gledajo na to, da jih mediji pogosto označujejo za romsko skupino, sami pa se vedno predstavljajo kot Cigani. "Mi vedno pravimo, da smo ciganska etnoskupina. Se pa, če kam gremo, v medijih potem pogosto piše, da smo Romi. A me to ne moti. Nikoli me ni. Saj te lahko kdo žali tudi z besedo Rom. Odvisno, s kakšnim tonom je to izrečeno," razlaga Prekmurec.

Ljudje v njihovi glasbi začutijo dušo
Ob tem Kontrec še dodaja, da je bil "vedno počaščen in vesel, da imajo ljudje v Sloveniji radi našo, cigansko glasbo". "Kamor koli pridemo, včasih tudi kot presenečenje, nas vedno lepo sprejmejo z velikim aplavzom. Čutimo, da smo dobrodošli," razlaga glasbenik. O tem, zakaj je ljudem njihova glasba tako zelo blizu (na Emi so, kot je znano, dobili največ glasov občinstva), pa Kontrec pravi: "Jaz pravim, da so ljudje vedno tisti, ki začutijo, kdo dela glasbo s srcem, z dušo. Ljudej začutijo ta temperament, ta filing."

"Z bratom sva rekla, da bova vedno skrbela, da bova imela dovolj moči in energije, da naša glasba ne bo postala zamorjena, brez volje in brez duše. Rajši gremo in vzamemo lopato v roke, če kdaj pride do tega," nam je zaupal Mišo.

Z drugimi tekstopisci do drugačnega albuma
Glede na to, da glasbo z bratom Jožetom večinoma ustvarjata sama, pa nas je zanimalo, na koga se obrnejo, ko je treba napisati besedila. Mišo razlaga, da jim besedila piše premurski pisatelj Feri Lainšček: "Do sodelovanja s Ferijem je prišlo čisto spontano, ob kavici." Za prihajajoči album pa je večino besedil napisal Rok Vilčnik, razen besedila za singl Romanca, ki je delo Igorja Pirkoviča, saj bo, kot pravi, album drugačen od prejšnjih. "Hoteli smo malo spremeniti zadevo, da se ne ponavljaš, da izbereš nekega drugega tekstopisca, da stvar ne postane monotona. Da je drugačna," razlaga Kontrec.

V videu na desni si lahko ogledate celoten intervju z Mišem Kontrecem, spodaj pa videospot za sklabo Sunac.

Celoten album Sunac, ki bo drugačen od prejšnjih, še pravi Kontrec in dodaja: "Skladbe bodo različne. Različni ritmi bodo. Modernejši ritmi bodo. To ne pomeni, da bomo zašli v čisto pop vode, saj še vedno ohranjamo inštrumente, kot so violina, kontrabas, harmonika. To bodo taki moderni, temperametni ritmi."

Od incidenta do skladbe Sunac
Kontrec je spregovoril tudi o dogodku na Emi: "Mi smo sicer to že zdavnaj zapakirali in pospravili v predal. Takrat so brata pač preplavila čustva in malo je pač zašel v neke druge vode z besedami. A ni imel nič proti Slovenkam in Slovencem, kot se je kasneje na posnetkih lahko tudi videlo, ampak proti tistim trem ljudem, ki so tisto noč za tisto mizo sedeli."

Skupina Langa je pozneje dogodek na zanimiv način obrnila sebi v prid in posnela skladbo Sunac. Kontrec nam je pojasnil, da je brat kasneje veliko uporabljal besedo sunac, "ki pomeni sonce, česar veliko ljudi ne ve," zato so se kmalu začeli pogovarjati o tem, da bi iz tega naredili pesem. Obrnili so se na Roka Vilčnika, ki je napisal besedilo, Mišo je ustvaril glasbo, pozneje pa so posneli tudi videospot.

Nekoč sodelovanje z Otom Pestnerjem?
Zanimalo nas je tudi, s kom bi skupina Langa najbolj želela sodelovati, kdo bi bil tisti, ki bi njihovo glasbo najbolj obogatil. Kontrec odgovarja: "Najbolj si želimo nekoč sodelovati z Otom Pestnerjem. Pa tudi s Karmen Stavec ali Nušo Derenda. Oni imajo tisto pravo energijo."

Intervju z Mišem Kontrecem