Foto:
Foto:
Irski veleposlanik v Sloveniji Gary Ansbro je bil član zmagovalne jadrnice.

Jadrnica Esimit Evropa z njim na krovu je v cilj priplula v manj kot poldrugi uri, je poročal Radio Slovenija.

V regati je sodelovalo 95 jadrnic z 950 jadralci, med katerimi je bilo okrog 200 politikov in gospodarstvenikov ter 90 diplomatov iz 27 držav. Poleg predsednika državnega zbora Ferija Horvata je bil med drugimi opažen poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle ter še nekateri drugi poslanci.

O zasedbi jadrnic odločal žreb
Irski veleposlanik v Sloveniji Gary Ansbro je imel srečo, da ga je žreb dodelil prav zmagovalni jadrnici. Sicer so bile ekipe jadrnic sestavljene iz profesionalnih jadralcev, diplomati in povabljenci pa so bili gostje na jadrnicah. Povabljeni gostje, ki so to želeli, so se na jadrnicah pridružili članom običajnih jadralnih posadk, o čemer pa je odločal žreb.

Za jadrnico Esimit Evropa je v cilj prijadral Veliki viharnik, tretje mesto pa je osvojila jadrnica Amis. Regata je uvrščena na uradni koledar regat Jadralne zveze Slovenije, plovila pa so razvrščena na potovalne in tekmovalne jadrnice.

Priložnost za zabavo in posle
Diplomatska regata je po podatkih prirediteljev, jadralnega kluba Veter iz Izole in nekaterih članov diplomatskega zbora v Sloveniji, edina tovrstna prireditev, na kateri se pomerijo tudi člani diplomatskega zbora. Je predvsem priložnost za sproščeno in neuradno srečanje, v katerem si udeleženci izmenjujejo mnenja in izkušnje ter navezujejo poslovne stike.