Pevka je vesela, da so ji gledalci namenili največ glasov. Foto: Barbara Zajc
Pevka je vesela, da so ji gledalci namenili največ glasov. Foto: Barbara Zajc
Saša Lendero
Pesem Mandoline ne spominja na že slišane evrovizijske uspešnice. Foto: Barabara Zajc
Saša Lendero
Priljubljena pevka je gledalce očarala tudi z obleko, ki je delo Maje Ferme. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Saša Lendero
Saša naslednje leto ne bo rinila z glavo skozi zid in se ne bo udeležila izbora za Emo. Foto: Barbara Zajc

Priljubljena pevka je v pogovoru za MMC o svojem nastopu na slovenskem izboru za pesem Evrovizije dejala, da je za njen stilski videz poskrbela Maja Ferme, koreografija pa je bila delo Gene iz plesne šole Bolero.

Saša, ki so ji gledalci lani za pesem Metulj namenili drugo največje število glasov, zase pravi, da ni pevka, ki bi veliko nastopala na festivalih, je pa pevka, ki ji točke občinstva pomenijo več kot glasovi žirije.

Koliko časa ste se pripravljali za nastop na Emi?
Priprave so se začele takoj po razglasitvi finalistov. Približno mesec dni.

Kdo je sestavil koreografijo za pesem Mandoline?
Za plesni nastop je bila zadolžena koreografinja Gena iz plesne šole Bolero, ki je sodelovala že pri koreografijah za pesmi Metulj in Luna.

Kaj pa obleka, ste tudi sami sodelovali pri njeni izdelavi?
Za obleko se je zelo potrudila Maja Ferme. Obleka za Emo je nastala šele zadnji teden, Maja pa je pri njenem ustvarjanju sodelovala dan in noč, šivalo pa jo je več ljudi. Obleka je nastala tako pozno, ker se je izdelava prejšnje obleke ustavila na sredini, saj se ni dalo dobiti določenih materialov.

Je cena obleke skrivnost?
Po pravici povedano sploh še ne vem, koliko me bo obleka stala. Maji sem samo rekla, naj jo naredi in ni važno, koliko stane.

Vas pesem Mandolina morda spominja na katero od skladb na prejšnjih izborih za Evrovizijo?
Jaz bi rekla, da ne. Nekateri pravijo, da mogoče spominja na Ruslanino zmagovalno pesem, mogoče zaradi ljudskega vzklika (hej) v pesmi.

Je mogoče imel pri skladbi prste vmes tudi Werner, s katerim ste v svoji pevski karieri že sodelovali?
Ne. Z Wernerjem glasbeno ne sodelujem že leto dni. Sedaj je za to zadolžen Miha Hercog, s katerim sodelujeva že od pesmi Metulj.

Katera obleka, pesem oziroma nastop vam je bil najbolj všeč izmed konkurentov?
Stilsko sta mi bila zelo všeč Rebeka Dremelj in Domen Kumer, všeč mi je bil tudi nastop in vokalna izvedba Maje Slatinšek, pa tudi Atomik Harmonik.

Kaj pa zmagovalec, Anžej Dežan?
O Anžeju pa sploh ne bom izgubljala besed. Njegove vokalne sposobnosti so res zelo dobre in tudi nastop je bil super.

Mislite, da mu bo uspela uvrstitev v evrovizijski finale?
Rekla bom, da upam.

Glede na priljubljenost med gledalci, ki so vam namenili največ glasov, morda zdaj pričakujete kaj več nastopov in ali se vam bo dvignil honorar?
Že v lanskem letu sem imela veliko nastopov in mislim, da jih bo veliko tudi v prihodnje. V zadnjih letih sem na koncertih pokazala spoštovanje do publike, kar se je videlo tudi pri glasovanju.

Torej bolj cenite glasove občinstva kot pa mnenje strokovne komisije?
Ja. Jaz nisem pevka, ki veliko hodi po festivalih, moja glasba je vezana na publiko in me ne preseneča, da sem zato dobila največ glasov prav od občinstva.

Ste mnenja, da niste dobili nič glasov od žirije, ravno zaradi tega, ker so vam največ točk dodelili gledalci?
Ocenjevanja žirije ne bi komentirala, tudi zato, ker nočem očrniti Anžeja, ki je res super pevec.

Ali glasbenik po uspehu na takšni prireditvi, kot je Ema, sodeluje z boljšimi producenti, ima lahko boljše in dražje videospote?
To je odvisno od vsakega glasbenika posebej, kakšno pogodbo ima z založbo. Ti pa uspeh vsekakor da neki nov polet za še boljše ustvarjanje, boljše pesmi in dobro kariero.

Se boste naslednje leto spet udeležili izbora za Emo?
Ne, ne bom se. Že letos so mi nekateri to odsvetovali, saj so rekli, da mi ne bodo pustili zmagati. Mislim, da ni vredno riniti z glavo skozi zid. Mislim, da je ljudi težko prepričati, da dve tretjini točk, kolikor mi jih je namenilo občinstvo, ni dovolj za zmago.

RTVSLO/G. P.