Sestre so v Talinu leta 2002 požele velik aplavz in veliko zanimanja. Foto: RTV SLO
Sestre so v Talinu leta 2002 požele velik aplavz in veliko zanimanja. Foto: RTV SLO
Samo ljubezen sta napisala Magnifico in njegova žena Barbara Pešut. Foto: RTV SLO

Prepričana sem, da bo Alenka svoje delo odlično opravila in bo ob koncu njenega nastopa Evropa ponosno rekla, da je Slovenija njen cvet z juga.

Marlena v Piramidi
Marlena rada pove tisto, kar misli. Foto: RTV SLO

Morda se tukaj še najbolje izpostavijo stereotipi, da so glamur, moda in showbussines v domeni homoseksualcev.

Pevka in estradnica brez dlake na jeziku je kot velika oboževalka pesmi Evrovizije več kot primerna sogovornica in če kdo, potem bi Marlena lahko napovedala letošnjega zmagovalca in uvrstitev Alenke Gotar.

Konec koncev je bila pesem Samo ljubezen v nepozabni izvedbi Sester ena največjih uspešnic slovenske zgodovine EME in Evrovizije. A si po vseh stavnicah, špekulacijah, vedeževalskih napakah in presenečenjih še ona ne upa napovedati preveč. Razgovorila pa se je o stereotipu, da je Evrosong kičasta prireditev, namenjena le gejem.

Kaj bi svetovali Alenki Gotar pred nastopom v Helsinkih?
Alenka je profesionalna glasbenica z bogatimi odrskimi izkušnjami, zato bi vsak nasvet lahko zvenel kot naduto soljenje pameti in bi se z veseljem izognila odvečnemu govoričenju glede tega, kako nastopiti in podobno. Alenka je tista, ki ve, kaj mora storiti in prepričana sem, da bo svoje delo odlično opravila in bo ob koncu njenega nastopa Evropa ponosno rekla, da je Slovenija njen cvet z juga.

Bi si upali napovedati uvrstitev Slovenije na letošnjem Evrosongu?
Napovedovanje uvrstitve je izredno nehvaležno delo in nekaj najbolj nemogočega, saj je uvrstitev v rokah tistih gledalcev, ki dejansko tudi glasujejo za svoje favorite. Niti Danny, Meta Malus ali sam Nostradamus si ne bi drznili napovedati plasmana, kaj šele jaz. Če sem povsem iskrena, kar malce sovražim to vprašanje, kajti špekulacije okoli mesta, na katerem bo pristala naša pesem se vsako leto znova izkažejo kot odvečne in nepravilne. Vse, kar lahko storimo, je le to, da si želimo in upamo na najbolje. Res pa je tudi, da imamo letos pesem, ki izstopa iz sivega povprečja ostalih popevčic in bi lahko po treh neuspelih poskusih končno dočakali tako želeni finale.

Katerega dogodka z nastopa na Evroviziji se najraje spominjate?
Vsekakor je to naš nastop in predvsem zanimanje, ki smo ga sprožile s svojo prisotnostjo v Talinu leta 2002. Takrat smo v dvorani poleg domačinov požele daleč največji aplavz občinstva in občutke, ko se ti ob tem naježi celo telo, podoživljam vsakič znova, ko se na velikem odru Evroviziji pojavi kakšen izmed favoritov tistega leta in ga publika navdušeno sprejme. Želim si, da bi Alenka doživela nekaj podobnega saj ji bo to v spominu ostalo za vselej.

Katero evrovizijsko uspešnico si najraje zažvižgate?
Sem velika oboževalka tega spektakla, zato bi se težko opredelila samo na eno uspešnico. Non ho l'eta, Ne partez pas sans moi, Dan ljubezni in Silvija kot nesojena uspešnica, ki jo poznajo vsi oboževalci Evrovizije širom Evrope, so samo nekatere od številnih popevk, ki jih še vedno rada zapojem.

Zakaj Evrosong potrebuje škandale in zakaj ga po vaše tako radi gledajo geji po vsej Evropi?
Evrosong je mešanica mnogih kultur, nacionalnih in političnih interesov, zato je razumljivo, da se ob vsem tem pompu krešejo mnenja. Vsaka še tako majhna iskrica pa ob ustrezni medijski podpori povzroči neobvladljiv požar, od katerega imajo korist prav vsi. Še največ pa mediji, izvajalci sami in projekt Evrovizija, ki s tem pridobiva na gledanosti.

Kar se množičnosti gejevske publike tiče, pa je to razumljivo predvsem s stališča zabave, ki vlada okrog tega festivala. Morda se tukaj še najbolje izpostavijo stereotipi, da so glamur, moda in showbussines v domeni homoseksualcev. To je do neke mere tudi res, vendar še ne pomeni, da samo geji in lezbijke gledajo spektakel. Pesmi, ki postanejo hit, se vrtijo in prepevajo v vseh diskotekah po Sloveniji kar ne pomeni, da so vsi obiskovalci geji, če se pa ob njih pozibavajo ob nedeljah v klubu K4 pa vsi skomignejo z rameni in rečejo : "Ah, saj to samo homiči poslušajo."

Oglejte si nastop Sester na Eurosongu v Talinu leta 2002:

Prepričana sem, da bo Alenka svoje delo odlično opravila in bo ob koncu njenega nastopa Evropa ponosno rekla, da je Slovenija njen cvet z juga.

Morda se tukaj še najbolje izpostavijo stereotipi, da so glamur, moda in showbussines v domeni homoseksualcev.