Ob 11. uri se je na Ptuju s predajo oblasti župana Mirana Senčarja karnevalskemu princu Rajku Jurgecu Bertoldu Draneškemu tudi uradno pričelo jubilejno 55. Kurentovanje, ki bo  v naslednjih desetih dneh, do pepelnične srede, ponovno osrednje pustno mesto v Sloveniji. Foto: Langerholc
Ob 11. uri se je na Ptuju s predajo oblasti župana Mirana Senčarja karnevalskemu princu Rajku Jurgecu Bertoldu Draneškemu tudi uradno pričelo jubilejno 55. Kurentovanje, ki bo v naslednjih desetih dneh, do pepelnične srede, ponovno osrednje pustno mesto v Sloveniji. Foto: Langerholc
Predaji oblasti je kot že v navadi sledila etnografska povorka, kjer so svoje obredje prikazali avtohtoni pustni liki s ptujskega območja, Slovenije in tujine. Foto: Langerholc
Letos se je etnografske povorke udeležilo kar 1700 nastopajočih iz osmih držav: Avstrije, Belgije, Bolivije, Grčije, Hrvaške, Makedonije, Romunije in Slovenije. Povorko si je danes na ptujskih ulicah in trgih ogledalo okrog 5000 obiskovalcev. Foto: Langerholc
Blaž Švab
Kurentovanje v Karnevalski dvorani se je začelo z Modrijani in Severino. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Začelo se je s koncertom Severine in Modrijanov, nadaljevalo se bo s Tonyjem Cetinskim, skupinami Kingston, Prljavo kazalište, Mambo Kings, Danijelo, Gadi, Gibonnijem, Rebeko Dremelj, Magazin, ansamblom Donačka, Ivanom Zakom, Atomik Harmonik ter končalo z Nedo Ukraden, Nives Celzijus in Čuki. Potem ko je seznam nastopajočih lani dvignil precej prahu in kar malo zameglil več kot 100 prireditev javnega pomena, ki potekajo ob kurentovanju, je letos le malo sprememb.

Že lani je bilo osnovno vodilo pri izboru izvajalcev zmogljivost Karnevalske dvorane na Ptuju, ki sprejme 4.000 obiskovalcev. "Preprosto pa bi si Slovenci morali priznati, da nam je hrvaško-dalmatinski melos blizu in nas nostalgično veže na pretekle čase," je že lani razlagal Dušan Ris, odgovorna oseba za program Karnevalske dvorane.

Stavros in druščina na kurentovanju: med nacionalno sramoto in željo Slovencev

Tradicionalno že 55. Kurentovanje se je začelo ob 11. uri z uvodno slovesnostjo na Ptuju. Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar je oblast v mestu predal princu karnevala Rajku Jurgecu Bertoldu Draneškemu, predaji je sledila predstavitev etnografskih skupin iz vse Slovenije in tudi skupin iz drugih delov sveta.

Kot je povedal vodja ptujskega kurentovanja Branko Brumen, se bo na uvodnem EtnoFestu, za katerega si v prihodnje želijo, da bi postal vrhunec festivala, predstavilo vseh devet tradicionalnih etnografskih slovenskih pustnih likov na čelu s kurentom, ob tem pa bodo tudi tokrat v povorki sodelovali gostje iz tujine.

"Letos smo posebej ponosni, da nam je uspelo zagotoviti udeležbo izjemno atraktivne skupine iz Bolivije, ki je sicer skupina emigrantov iz Italije, tako da stroški ne bodo preveliki, prvič pa bodo z nami tudi skupine iz Grčije. Skupaj bodo gostje prišli iz šestih držav," je dejal Brumen.

Sicer pa bodo tudi letos glavno vlogo pri odganjanju zime na Ptuju vse do 17. februarja imeli domači kurenti, ki so se nedavno prvič doslej povezali v Zvezo društev kurentov. Ta bo tudi nosilec pričakovane Unescove zaščite kurentovega obredja kot nesnovne kulturne dediščine.

Vrhunec sledi z mednarodno povorko
Vrhunec dogajanja bo tudi letos nedeljska mednarodna povorka v drugem tednu Kurentovanja, ko znova pričakujejo okoli 3.500 udeležencev iz Slovenije in sosednjih držav.