Zmagovalni trojček: Meta Logar, Tjaša Kokalj in Teja Britovšek. Foto: RTV SLO
Zmagovalni trojček: Meta Logar, Tjaša Kokalj in Teja Britovšek. Foto: RTV SLO
Rebeka Dremelj in Boštjan Kljun
Klovn in lepotička ... Foto: RTV SLO
Šank Rock
Kitaristova poza, ki spominja na osemdeseta. Foto: RTV SLO
Glasbena točka, ki je bila bolj paša za oči kot pa ušesa. Foto: RTV SLO
Nataša Pinoza
Rebeki in Boštjanu se je na odru na koncu pridružila tudi mis Universe 2006, Nataša Pinoza. Foto: RTV SLO
Vroč orientalski ples pevke Kristine je razvnel predvsem moški del občinstva. Foto: RTV SLO
Anja Rupel in Hari Mata Hari
Anja in Hari sta rešila glasbeni del večera. Foto: RTV SLO
Rebeka in Boštjan
Seksi jumbo jet

(Tokrat) govorimo o izboru za Miss Universe – tekmovanju, ki naj bi bilo po standardu nekako nad Miss Slovenije, Miss Hawaiian Tropic in Miss dolenjskih češenj. Žal je bilo treba kakršne koli standarde iskati s povečevalnim steklom.

Miss Universe 2007 je Tjaša Kokalj.

Sama prireditev je bila res postavljena v ''fancy'' portoroško marino, kjer je rdeča preproga, obdana z gorečimi svečkami in varnostniki v slavnostnih uniformah, segala od privezov milijonskih jaht do skladišča? Hmmm … Okej?

In lento za naj voditelja dobi …


Po kratkem mimohodu tekmovalk v srebrnih oblekicah sta oder zavzela tokratna voditelja - Boštjan Kljun in Rebeka Dremelj. Ob njunem nastopu se je ves večer porajalo le eno vprašanje: »Je nekdanja miss Slovenije velemojstrica povezovanja pri nas ali je gospod Kljun tako obupno slab, da je ob njem še Rebeka videti kot Billy Cristal na oskarjih?« Odločila sem se za drugo možnost. Par je bil namreč kot klovn in lepotička, pri tem pa smo si ob vsakem Kljunovem kretenizmu naravnost zaželeli, da ga (nas?) pride rešit Rebeka, oblečena v svetlečo modro kreacijo s pentljo pod dekoltejem, zaradi katere je še bolj izrazito dajala vtis darila. Izjava večera tako nedvomno pripade Dremljevi.
Rebeka: »Joj, vem, kako težko je tekmovalkam …«
Boštjan: »Ti se vsaj lahko poistovetiš z njimi. Kaj naj jaz rečem?«
Rebeka: »Nič, še tako bi bilo bolš', da bi bil tiho cel večer.«
Se strinjamo.

80's are back!
Letošnjo Miss Universe je ''odlikovalo'' še nekaj – glasbene točke, ki jim je po ''kakovosti'' uspelo zasenčiti še Emo. V morju nastopov, ki so številčno precej presegli izhode tekmovalk, se je našlo vse – od rutinsko izpeljanega nastopa Nuše Derende do Kingstonov z idiotskim besedilom ''Bosa noga, kako se kucajo zavese'' in trebušne plesalke Kristine.
Med njimi pa štirje, ki jih velja izpostaviti. Naj začnem s skupino Šank Rock – kvazirockerji, ki so v 80. letih preveč gledali videospote Bon Jovija in Whitesnakov ter niso opazili, da je minilo 20 let in da tesno oprijete usnjene hlače v kombinaciji z natupiranimi trajnastimi lasmi niso več to, kar so nekoč bile. Komični moment večera tako pripade njihovemu basistu in njegovi pozi, prosto povzeti po Slashu (razkrečene noge, boki potisnjeni naprej, griva las vržena nazaj …), pri tem da si zaradi preočitnega playbacka ni upal niti udariti po strunah. V skladu s slednjim je ravnal tudi pevec, ki se mu nekje po prvi tretjini komada ni dalo niti provizoričnega mikrofona več držati.

Anja in Hari rešila glasbeni del
Šank Rock bi bili presežek večera, če … Če ne bi bilo plesno-glasbenega tria, sestavljenega iz faliranega boybandovca Stefania, ki sliši na ime Sexplosion. Štef, obdan z dvema dekletoma v stevardesnih uniformah (dolžinsko in dekoltejsko seveda prilagojene ''seksi'' komadu), je postregel z najboljšim besedilom, od kar je slovensko glasbeno sceno z Game Over obogatil s ''tuno, ki jo nabode na svojo harpuno''. Tokrat je bila rima še malce bolj sofisticirana: ''Sedi na moj jumbojet, naj bo dolg polet!'' Ob tem pa je poskakoval po odru in nakazujoče metal boke naprej. Oh, ja, dekleta smo se težko premagovale, da ne bi planile po njem.

Edina sreča, da še obstajajo pevci, ki se vsaj približajo temu, kakršna bi morala biti glasbena točka. Za to sta poskrbela Anja Rupel in Hari Mata Hari (spomnimo se ga po komadu Lejla) z več kot solidnim duetom.

Tri oprave in eno vprašanje
16 finalistk za naslov Miss Universe se nam je predstavilo v bolj neuspelih večernih toaletah, skreiranih na temo morje, in obvezno – v kopalkah. Šest superfinalistk je imelo nato priložnost očarati žirijo z odgovori na vprašanje: »Kaj je zate notranja lepota?«
Vedno me je zanimalo, kaj ima notranja lepota skupnega s tekmovanji za miss – razen da gre za tako klišejsko vprašanje, da bi se ga vsaka napol inteligentna tekmovalka lahko že naučila na pamet in si prihranila sramoto, ko je potem jecljala: ''Notranja lepota je to, da se … Da se ne vidi navzven, da si lep po duši … (nervozen hihi)'' Druga pa, za katero je notranja lepota ''prijazna solidarnost'' (kaj?), ali pa tretja, ki je zafilozofirala nekaj v slogu: ''To so oči, ki so zrcalo duše, in če je pogled lep, je tudi duša lepa in je notranja lepota …'' Ojoj.

Slovenski odgovor na debato o trlicah
Je ob tem sploh pomembno, da je od vseh finalistk zmagalo dekle, ki je tako suho, da je z visokimi petami skoraj klecnilo in na kateri je bila večerna obleka videti kot na obešalniku, kopalke pa so razkrivale rebra? Svetlolasa Tjaša Kokalj, ki je na prestolu miss Universe nasledila temnolasko s prirojeno eleganco Natašo Pinozo, pa očitno ni prepričala le revije Obrazi, ki ji je podelila svojo lento, in fotografov, ki so ji podelili naslov miss fotogeničnosti, pač pa tudi glavno žirijo v all-star postavi, v kateri sta bila med drugim dva radijca, voditelj športa na Popu Gašper Bolhar in plavalec Peter Mankoč. Sami izvedenci v ženski lepoti in jasen odgovor na to, kakšen je odgovor slovenskih lepotnih tekmovanj na perečo globalno debato o presuhih manekenkah.

Naslov prve spremljevalke (oziroma prve poraženke) so podelili Teji Britovšek, morda prva favoritinja Meta Logar pa se je morala zadovoljiti z naslovom druge spremljevalke. Aplavz, konfeti, škljoc-škljoc, občutki po zmagi, poziranje z nekdanjimi misicami, poziranje s fantom, poziranje s krono … In pogostitev, ki so jo celo tekmovalke pričakale z olajšanjem. Kot nam je pri mizi s hrano rekla ena: ''Umik, misice imamo prednost, saj smo cel teden stradale!''

Kaja Sajovic

Rebeka in Boštjan
Seksi jumbo jet