Foto: Osebni arhiv/Jože Vozelj
Foto: Osebni arhiv/Jože Vozelj

Najzvestejši navijači slovenske športnike spremljajo tudi takrat, ko jim ne gre ravno najboljše. Eden izmed njih je tudi Jože Vozelj, ki nastope naših reprezentanc na različnih prvenstvih spremlja že od leta 1998.

Kot pravi Vozelj, smo priča posebni evforiji ekipnih športov. Poleg nogometa sta tu še odbojka in rokomet ter vse v povezavi z olimpijskimi igrami. "Vsaka čast vsem igralcem, da so si to priborili. In zdaj je na nas navijačih, da jim damo izdatno podporo na prvenstvih, kamor so se uvrstili."

Foto: Osebni arhiv/Jože Vozelj
Foto: Osebni arhiv/Jože Vozelj

Jože Vozelj je kot navijač doslej obiskal 69 držav, kjer so potekala različna mednarodna tekmovanja in prvenstva. "To je pač v meni. Nekakšno domoljubje in pripadnost ter psihologija množic, ki me prevzame na takih dogodkih. Kjer se združimo Slovenci v velikem številu, prav tako pa na takih prvenstvih, kot je evropsko, pridejo navijači praktično iz vsega sveta, ne samo iz Evrope. Ta druženja so neverjetna in so veliko več kot le dveurni dogodek."

Ljubljančan nikoli ni naredil statistike, koliko tekem je obiskal, koliko kilometrov prevozil do prizorišč in ne nazadnje, koliko denarja je porabil za nakup samih vstopnic. "Brat mi pravi, zakaj si ne kupim dobrega avta za ta denar, ki ga sicer potrošim za vstopnice in vse nočitve. In seveda tudi drese, ker strastno zbiram drese držav, v katerih nastopamo. Nikoli mi ni bilo žal za to in zelo sem vesel, da imam to navijaško strast v sebi."

Vozelj vidi vzporednico navijaškega rekorda v Münchnu (za slovensko reprezentanco je navijalo več kot 20.000 Slovencev) z navijanjem slovenskih navijačev na prvem Euru v Amsterdamu, pred 24 leti. Vseeno priznava, da na tekmi s Srbijo ni pričakoval tolikšnega števila navijačev iz Slovenije. "Še enkrat se je pokazalo, da Slovenci nismo smučarski, ampak v prvi vrsti nogometni narod, tako kot večina ostalega sveta."

Več o tem, ali so angleški navijači glasnejši od slovenskih, in o tem, kakšen bo jutrišnji končni rezultat tekme, pa prisluhnite v naslednjem posnetku.

»Slovenci nismo smučarski, ampak nogometni narod«