Ansambel Spev je prepričal tako strokovno komisijo kot gledalce pred televizijskimi sprejemniki. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Ansambel Spev je prepričal tako strokovno komisijo kot gledalce pred televizijskimi sprejemniki. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Natalija Verboten
Natalija Verboten se je pošalila na račun vraževernosti. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Ansambel Bum, Slovenska polka in valček 2007
Za prijetno presenečenje večera je poskrbel ansambel Bum. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Juhubanda s prijatelji
Čeprav so si sposodili Nušo Derendo, to ni bilo dovolj za zmago. Foto: RTV SLO/Stane Sršen

Ekipa MMC-ja je obiskala trinajsti festival polke in valčka, na katerem se je tokrat predstavilo sedem valčkov in šest polk.

Zmagovalce so razglasili v treh kategorijah: najboljšo skladbo festivala po izboru občinstva ter najboljšo polko in najboljši valček. Okus strokovne žirije in ljudstva pa je bil tokrat enak - presenetljivo, kajti na glasbenih izborih je to prej izjema kot pravilo. Nagrada za najboljšo skladbo festivala je, kot rečeno, romala v roke ansamblu Spev, ki je nastopil s pesmijo Edino upanje, ki pa je postala tudi najboljši valček po izboru strokovne komosije.

Kar dve nagradi sta presenetili tudi člane ansambla: "Niti v sanjah si nismo upali sanjati, da nas bo izbrala tako strokovna komisija kot tudi občinstvo. Zaenkrat smo še čisto iz sebe, še prihaja za nami," so za MMC priznali zmagovalci.

Presrečni mladi "polkaši"
Nagrada komisije za najboljšo polko letošnjega leta je šla v roke skupini Bum, ki se je predstavila s pesmijo Jaz nisem taka.

Člani skupine so po zmagi za MMC povedali: "Mi smo prijetno presenečeni. Tega si nismo mogli niti zamisliti. Nam je bil najpomembnejši dober nastop. Za nas je bil velik uspeh že to, da smo se sploh uvrstili na ta festival ... potem pa še nagrada za najboljšo polko! Mislim, da si tako mlada skupina, kot smo mi, kaj boljšega sploh ne bi mogla želeti!"

V deželo je prišla pomlad ... skoraj!
Prireditev je povezovala Natalija Verboten, ki je takoj na začetku tudi zapela pesem, ki so jo pripravili Vilko Ovsenik in Slavko Avsenik ter Ivan Sivec. Natalija je nosila čudovito dolgo belo obleko, ki jo je izvrstno dopolnjeval detajl v barvi ciklame. Njena podoba se je tako odlično ujemala s kuliso odra, ki je s toplimi barvami in kopico cvetja simbolizirala pomlad. Zato je še toliko bolj nerazumljivo, da so Natalijo pred razglasitvijo preoblekli - in to v črno-sivo barvno kombinacijo, ki se ni ujemala z ničemer.

Upanje, 13 in "desci"
Celotno prireditev so zaznamovali upanje, številka 13 in "desci." Besede, ki so imele koren up-, so bile največkrat na Natalijinem jeziku. Praktično vsaka napoved skladbe je bila povezana z besedo upanje in glej ga, zlomka, očitno ima "Natalija Nacionale" v sebi tudi nekaj preroškega. Skladba, ki je zaznamovala večer, nosi naslov Edino upanje ...

Tudi za vraževerje se je našel prostor. Šlo je namreč za trinajsti festval Slovenske polke in valčka, na katerem je nastopilo 13 skladb, zato je tudi številka 13 pogosto počivala na Natalijinih ustnicah. A kot je dejala sama: "Dobro je marsikaj, kar je trinajsto. Recimo trinajsta plača."

V zabavnem skeču, kjer sta Jure Godler in Marjan Šarec v vlogah starih ženičk Milke in Grete kratkočasila občinstvo, pa se je vse vrtelo okoli "descev". Priletna gospa je tako v humorističnih vložkih pripovedovala prijateljici o kar petih moških, ki jih je imela v svojem življenju. Tretji, na primer, je imel zelo rad vampe, a kaj, ko je imel tudi sam vamp, je potožila.

Paša za ušesa, ne oči
Med telefonskim glasovanjem pa so nastopili ansambli Modrijani, Storžič in Zlati muzikanti, ki so zapeli venček svojih festivalskih uspešnic, ki je nastal posebej za to priložnost. Na odru so z njimi zaplesale tudi plesalke plesne skupine Mojce Horvat, ki pa so imele za vihtenje okrog ramen postavnih pevcev morda nekoliko prekratka krilca, saj se je občinstvu razkril pogled na svetle spodnjice deklet. A nič hudega, večina je ta večer tako ali tako posvetila ušesom in ne očem.

Tina Hacler