370 dečkov so lani starši poimenovali Luka. Foto: EPA
370 dečkov so lani starši poimenovali Luka. Foto: EPA

V zadnjih letih se pojavlja vse več sestavljenih imen in imen, prenešenih iz drugih kulturnih okolij.

Vir: SURS
Otroci
Lansko leto je 818 fantkov in 878 deklic dobilo takšno ime, ki ga nima nihče drug v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Werner
Tudi pevec Werner in njegova žena Andreja sta svoji hčerki dala izredno redko ime - Kanenas. Foto: Uradna spletna stran

Konec leta 2008 smo imeli prebivalci Slovenije 46.205 različnih imen - v enem letu je število novih imen, torej takšnih, ki se niso pojavila še nikoli prej, naraslo za 1.364, v desetih pa za 10.510. Med vsemi imeni v Sloveniji je bilo 39.330 (85 odstotkov) tako redkih, da so se pojavila manjkrat kot petkrat, 31.329 (68 odstotkov) pa je bilo med vsemi imeni unikatnih.

Kot pravijo na statističnem uradu, se seznam imen prebivalcev Slovenije daljša z naraščanjem deleža tujega prebivalstva, ki na svoje potomce prenaša imena iz svojih izvornih držav, pa tudi s prevzemanjem imen iz drugih kulturnih okolij in s sestavljanjem osebnih imen, "kar je modno v zadnjih letih".

Najredkejša moška imena v letu 2008 (pogostost pojavljanja 5-9)
Adin, Adis, Alan, Aldin, Aleksandar, Almin, Ambrož, Amir, An, Anel, Anes, Anis, Arne, Aron, Beno, Bojan, Damir, Damjan, Din, Dorian, Edin, Edis, Elvis, Eman, Emanuel, Emil, Emir, Florijan, Gabriel, Haris, Igor, Ivan, Jani, Jasmin, Jaš, Job, Jona, Jonas, Julij, Julijan, Karlo, Kris, Kristijan, Krištof, Lars, Leonardo, Lovrenc, Lucijan, Maksimilijan, Manuel, Mario, Mateo, Metod, Milan, Muhamed, Natan, Nej, Nemanja, Noel, Oliver, Ožbe, Patrick, Pavel, Petar, Rafael, Rožle, Ruben, Rudi, Saša, Sašo, Sebastijan, Stefan, Štefan, Teodor, Til, Timi, Tinej, Tjaž, Tom, Tomas, Toni, Vanja, Vasja, Vitan, Voranc, Zal, Žan Luka.
818 dečkov in 878 deklic lani dobilo unikatna imena
Kot je znano, se je leta 2008 rodilo 21.817 otrok, od tega 11.126 dečkov in 10.691 deklic, starši pa so 370 dečkov poimenovali Luka, 327 deklic pa je dobilo ime Lana. še veliko več, 818 dečkov, pa je dobilo edinstveno ime, torej tako, s katerim ni bil poimenovan noben drug fantek, rojen v lanskem letu. 296 dečkov je dobilo sestavljeno ime.

Tudi pri dekletih je podobno - kar 878 deklic so starši poimenovali z edinstvenim imenom, 388 deklic pa je dobilo sestavljeno ime. Zato torej ni nič nenavadnega, če v svoji bližini slišimo ime, ki ga do zdaj še nismo.

Karoli, Radoslavi in Leopoline izginjajo
Sicer pa statistični urad ugotavlja, da starši po letu 1990 določenih imen sploh niso več dajali svojim otrokom (to so na primer Karol, Vilko, Radoslav, Radivoj, Rajmund, Hilda, Leopoldina, Marija Magdalena, Božica), ob tem pa so se pojavila številna nova, a zelo priljubljena imena (s pogostostjo pojavljanja več kot 30): Kiara, Adelisa, Nejla, Tanaja, Ronja in Tian, Mai, Žan Luka, Nej, Tej.

Najredkejša ženska imena v letu 2008 (pogostost pojavljanja 5-9)
Aida, Aiša, Ajna, Alisa, Amadeja, Amina, Amra, Ana Marija, Anastasia, Andreja, Anita, Anuška, Ava, Beti, Chiara, Dea, Diana, Dolores, Dominika, Dora, Doris, Elina, Eliza, Elizabeta, Ella, Emina, Erika, Erin, Erna, Evelin, Evelina, Fiona, Gala, Glorija, Hanna, Ida, Ina, Isabela, Jasmina, Jasna, Jerneja, Jona, Julia, Kalina, Karla, Karmen, Katjuša, Klavdija, Lamija, Leila, Leni, Liana, Lori, Marina, Marta, Martina, Medea, Melani, Melanie, Melanija, Melita, Mihaela, Mina, Minea, Mirjam, Nataša, Nea, Nejla, Nely, Nena, Neva, Nicole, Niki, Nives, Noemi, Patricia, Petja, Pina, Ronja, Sabina, Samanta, Sandra, Sofija, Šejla, Tereza, Tinka, Tita, Trina, Uma, Valerija, Vanessa, Vida, Zana, Žanin.

Statistični urad sicer ne objavlja imen, ki se ne pojavijo vsaj petkrat, saj bi bilo te ljudi prelahko spoznati. Smo pa za vas izbrali imena, ki so se v letu 2008 pri novorojenih otrocih pojavila od petkrat do devetkrat.

V zadnjih letih se pojavlja vse več sestavljenih imen in imen, prenešenih iz drugih kulturnih okolij.

Vir: SURS