Mojca Senčar Slovenka leta 2005 je predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku Dojk Europa Donna. Foto: RTV SLO
Mojca Senčar Slovenka leta 2005 je predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku Dojk Europa Donna. Foto: RTV SLO
Kandidatke za Slovenko leta 2005
Kandidatke za Slovenko leta 2005 v Državnem zboru. Foto: RTV SLO

Zmagovalka je predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku na dojkah Europa Donna. Slovenko leta, torej osebo, ki je po mnenju bralcev najbolj zaslužna, požrtvovalna, sposobna, pogumna in na sploh občudovanja vredna ženska preteklega leta, so razglasili v prostorih Slovenske opere.

Za naslov Slovenke leta so se potegovale še Mirjam Kalin, Urška Lunder, Anita Ogulin, Nataša Pirc Musar, Aljana Primožič, Petra Rezar, Ivica Svetlik, Nataša Tič Ralijan, Janja Vidmar in Vesna Vuk Godina.

Ob misli na humanitarno delo
Priznanje Slovenka leta so letos podelili že 18., prireditev pa je imela tudi
humanitarni značaj, saj je revija Jana s slovensotjo končala tudi prvi del akcije, namenjene zbiranju osmih manjkajočih milijonov tolarjev za nakup ultrazvoka za ljubljansko porodnišnico.

Nagrada za večletno prostovoljstvo
Mojca Senčar, dolgoletna anestezistka ljubljanskega Onkološkega inštituta, je pred skoraj 25 leti zbolela za rakom na dojki. Aktivna je ostala tudi po upokojitvi, ko je postala predsednica združenja za boj proti raku na dojkah Europa Donna, kjer s svojim znanjem, izkušnjami in srčnostjo pomaga bolnicam in tem svetuje zdravim ženskam, kako se je mogoče bolezni izogniti.

Ob razglasitvi je Senčarjeva dejala, da je čast že sama nominacija v družbi
takšnih izjemnih Slovenk, hkrati pa je izrazila prepričanje, da so letos bralke in bralci nagradili nekajletno delo organizacije ter slovensko prostovoljstvo. Meni namreč, da Europa Donna že leta razbija tabuje o raku, ob tem pa si prizadeva za boljšo ozaveščenost o raku na dojkah.

Sprejem pri Cukjatiju

Mojca Senčar je bila gostja MMC-jeve spletne klepetalnice.
Vse kandidatke je popoldne v preddverju velike dvorane državnega zbora sprejel tudi predsednik DZ-ja France Cukjati. Za glasbeno popestritev sprejema 11 uspešnih Slovenk je poskrbela mlada pianistka Brina Kozlevčar.

Pogled nazaj
Lani je šel naziv Slovenke leta v roke flavtistke Irene Grafenauer, pred tem pa so ga podelili še Benki Pulko (2003), Štefki Kučan (2002), Vlasti Jeseničnik (2001), Mariji Zakušek (2000), Mileni Močivnik (1999), Emiliji Baranji (1998 ), Ireni Polanec (1997), Brigiti Bukovec (1996 ), Metki Klevišar (1995), Mili Kačič (1994), Vidi Žabot (1993), Vidi Jeraj Hribar (1992), Tanja Starič (1991), Viki Potočnik (1990), Ljerki Bizilj (1989) in Mojci Drčar Murko (1988).