Tanja in Simon z otrokoma na nemški odisejadi ob reki Ren v Kölnu. Foto: Osebni arhiv
Tanja in Simon z otrokoma na nemški odisejadi ob reki Ren v Kölnu. Foto: Osebni arhiv

Po tem, ko jim je v prvem žrebu uspelo dobiti vstopnice za Köln, je družina prilagodila letošnje poletne dopustniške načrte in morje zamenjala za Nemčijo.

Tanja in Simon iz okolice Nove Gorice sta si z otrokoma, starima šest in devet let, vzela dopust, starejši sin je izpustil zadnji šolski dan, najeli so avtodom in 23. junija so šli iz Slovenije na pot proti nemškim nogometnim stadionom.

Družina je že bila na tekmi v Kölnu, kjer so si na stadionu ogledali tekmo Slovenije proti Angliji, uvrstitev slovenske reprezentance v osmino finala pa jim je malce spremenila dopustniške načrte.

Pred znamenito katedralo svetega Petra (domačini ji pravijo Dom) v Kölnu. Foto: Osebni arhiv
Pred znamenito katedralo svetega Petra (domačini ji pravijo Dom) v Kölnu. Foto: Osebni arhiv

"Že po Kölnu, kjer smo se zadržali več dni, smo imeli v načrtu nemški dopust, postopoma s postanki v več mestih smo nameravali v München, na poti domov smo nameravali še obiskati Legoland ... Ampak je uvrstitev Slovenije naprej spremenila naše načrte, navdušen navijač slovenske reprezentance, naš devetletnik, pa se je odločil raje za ogled še ene tekme," se smeji Tanja.

"Bo Legoland moral počakati za kakšen izlet kdaj drugič."

Naslednja postaja: Frankfurt

Kot pravi, s kampiranjem otroka nimata težav. "Že nasploh sta rada v kampih, saj je naš letni dopust običajno šotorjenje po hrvaških kampih. Sta pa prvič v avtodomu, tako da je to zanju posebno doživetje. Pred štartom nas je malo skrbelo, kako bosta zdržala dolgo vožnjo, zato smo tudi krenili na pot 2–3 dni pred tekmo, da smo opravili kak postanek več."

"Naj omenim, da otroka ne uporabljata mobilnih telefonov, tablic itd., tako da sta pela, risala, igrala družabne igre ali pa opazovala okolico. Niti spala nista kaj dosti med vožnjo," razlaga.

Pred njimi je tako zdaj Frankfurt, kjer slovenske nogometaše v ponedeljek čaka obračun v osmini finala proti Portugalski. "Vstopnice smo dobili včeraj okoli 11. ure, po več poizkusih. Če nam ne bi uspelo, bi v Frankfurtu gledali tekmo v kakšni navijaški coni," razlaga.

V enem od kampov so naleteli tudi na slovenske navijače. Foto: Osebni arhiv
V enem od kampov so naleteli tudi na slovenske navijače. Foto: Osebni arhiv

V kampih gneča, a vzdušje izvrstno

Družina po poti kampira in si izmenjuje izkušnje z ostalimi navijači. "V Kölnu smo avtokamp za štiri noči rezervirali en mesec vnaprej, saj je bilo kar težko dobiti kaj prostega," pripoveduje Tanja.

Trenutno so v Koblenzu, pot naprej pa si sproti rezervirajo po dan vnaprej.

Otroka sta zagreta navijača. Foto: Osebni arhiv
Otroka sta zagreta navijača. Foto: Osebni arhiv

"V kampih je gneča, ampak osebje je prijazno, parcela z vodo in elektriko ter uporabo skupnih prostorov pa za vse štiri pride okoli 40 evrov na noč," razlaga.

"Prvo noč v Ulmu, kjer smo si tekmo Nemčija–Švica ogledali na trgu, smo parkirali na postajališču za avtodome, kar nas je stalo 14 evrov na noč. Zdaj iščemo kamp za Frankfurt, saj jih ni veliko. Če ga ne najdemo, bomo prespali na kakšnem postajališču za avtodome, ampak se nam zdijo kampi bolj varni."

In stroški? "Tudi Slovenija ni poceni."

In koliko jih bo tak navijaški dopust stal? "Vse skupaj nas bo stalo, predvidevamo, do 4000 evrov. Veliko hrane in potrebščin smo vzeli od doma, en obrok na dan si skuhamo sami, enega pa običajno pojemo zunaj," pripoveduje Tanja.

Ob tem pravi, da so računali, da oddih ne bo poceni. "Cene smo pričakovali takšne, kot so, tudi v Sloveniji ni poceni, ne v trgovini ne v gostilni. Kakšne stvari stvari so v tukajšnjih trgovinah celo cenejše kot pri nas."

Preživeli tudi vlom

Otroka v Kölnu. Foto: Osebni arhiv
Otroka v Kölnu. Foto: Osebni arhiv

Kot pravi Tanja, jim za zdaj ni žal, da so se odločili za tako različico dopusta, edina slaba izkušnja se jim je pripetila včeraj, ko so jim na parkirišču v bližini živalskega vrta v Kölnu vlomili v avtodom.

"Ampak na srečo niso ničesar odnesli ali poškodovali, ker nimamo vrednih stvari s sabo oziroma jih imamo vedno pri sebi," pravi.

Kot še dodaja, je otrokoma všeč vzdušje, in čeprav je starša malo skrbela gneča na stadionu in okoli njega, težav ni bilo. "Na dan tekem je super vzdušje po ulicah, navijaških conah, gostilnah, javnih prevozih ... lepo je srečevati pestro paleto navijačev."

Družina se v domovino vrača v sredo.