Direktor Onkološkega inštituta se je zahvalil soprogam slovenskih vojakov. Foto: RTV SLO
Direktor Onkološkega inštituta se je zahvalil soprogam slovenskih vojakov. Foto: RTV SLO
Zvonimir Rudolf in Vesna Strah
Slovenska vojska bo vzpodbujala zaposlene k podobnim akcijam. Foto: RTV SLO
Zvonimir Rudolf in Vesna Strah

V petek so predstavniki Slovenske vojske ljubljanskemu Onkološkemu inštitutu slavnostno izročili izkupiček od prodaje izdelkov na dobrodelnem bazarju v Neaplju.

Graan Bazar, kot se akcija imenuje, je vsakoletni dogodek, ki ga organizira Nato. Letos so se ga prvič udeležile tudi soproge slovenskih časnikov in podčasnikov, ki v italijanskem Neaplju opravljajo naloge v Združenem poveljstvu Nata. Soproge so na bazarju ponujale le slovenske izdelke: vino, pršut, nekaj primerkov idrijske čipke, izdelke iz stekla, celo slovensko potico so spekle. Nadporočnica Vesna Strah, ki je tudi slavnostno predala zbrani znesek, je dejala, da je skupnost žena slovenskih vojakov soglasno odločila, da bo zbrana vsota potovala v roke ljubljanskega Onkološkega inštituta.

Predstavnike Slovenske vojske je sprejel direktor inštituta prof. dr. Zvonimir Rudolf, ki je z veseljem sprejel zbranih 1.228 evrov. V zahvali je dejal, da bo denar porabljen za različne stvari za bolnike, prav tako pa bo prišel prav pri nakupu nove črpalke, ki se uporablja za zdravljenje bolnikov. Na koncu se je še malce pošalil, da je sodelovanje med Slovensko vojsko in Onkološkim inštitutom sicer lepo, a meni, "da si medsebojno lahko najbolje pomagamo tako, če ne potrebujemo drug drugega".

Slovenska vojska bo vzpodbujala k podobnim akcijam
Predstavnik SV-ja Simon Korez je pozdravil akcijo neapeljskih soprog in dejal, da bodo novico prenesli še preostalim pripadnikom misij v tujini, ki jih je trenutno 355. Upa tudi, da jih bodo vzpodbudili k podobnim dejanjem. Prav tako je na kratko predstavil dejavnosti Slovenske vojske. Dejal je, da vzpodbujajo vojake in druge zaposlene k darovanju krvi. Prav tako pa upajo, da se bo čim več njihovih pripadnikov odločilo postati darovalci organov in tudi tako pomagati bolnikom.

Mesto mafije in dobre kave
Na koncu je Vesna Strah opisala življenje v južnoitalijanskem mestu, ki ga vsi povezujejo z mafijo. Dejala je, da mesto kot tako ni preveč lepo - poleti je vse preveč turistov. Drugače pa pravijo, da je kava dobra, sama pa je ne pije.


Jernej Sobočan