V središču Ljubljane bo ves december živahno. Foto: MMC RTV SLO
V središču Ljubljane bo ves december živahno. Foto: MMC RTV SLO
Mestna hiša
Ljubljana se bo bleščala v soju novoletnih lučk. Foto: MMC RTV SLO
Na odrih, ulicah, trgih in mostovih v središču mesta bodo številne prireditve. Foto: MMC RTV SLO

Miklavžev sprevod, pet sprevodov dedka Mraza, predstave uličnih gledališč, Pravljično mesto, glasbeni program, drsališče, Miklavžev sejem, Praznični sejem, nazadnje pa še silvestrovanja na prostem z ognjemetom. Vse to so že tradicionlni spremljevalci decembrskega prazničnega dogajanja v središču Ljubljane, ki se bo simbolično začelo s prireditvijo Ljudje, prižgimo luč, ko se bo 3. decembra točno ob 17.00 prižgala čarobna svetlobna okrasitev mesta.

V letošnjem letu pa se obeta tudi nekaj novosti: Praznični sejem se prvič širi tudi v park Zvezda, kjer bo deset trgovskih in ena gostinska stojnica, praznične hiške pa bodo tokrat v celoti lesene. Novo središče decembrskih dogajanj v Ljubljani bo letos tudi Gornji trg, z novim prizoriščem bodo letos nadgrajena silvestrovanja na prostem - oder na Trgu francoske revolucije bo namenjen ljubiteljem rockglasbe, letos bo Pravljično mesto na odru v parku Zvezda že od 19. decembra.

Vila, žonglerji in glasbeniki
Dobra vila bo od 17. do 30. decembra pred Mestno hišo izpolnjevala drobne in lepe želje mimoidočim, otroški pevski zbori bodo med 17. in 23. decembrom prispevali k prazničnemu vzdušju v starem delu mesta, na Čevljarskem mostu pa bodo med 26. do 30. decembrom nastopi uličnih gledališč, klovnov in žonglerjev. Čuki, Bohemi, Monika Pučelj, Alenka Godec, Petar Grašo, Avseniki, Helena Blagne, Kingstoni, Rok'n band, Big foot mama, Dan D, Stari mački, Big Band, Lado Leskovar, Peter Lovšin, Terrafolk, Željko Joksimović in še mnogi drugi izvajalci bodo nastopali na odrih po Ljubljani, na Prešernovem trgu od 26. decembra do 2. januarja, na silvestrovo pa tudi na Kongresnem, Mestnem in na Trgu Francoske revolucije.

Ljubljana bo žarela
59 galaksij, ki sestavljajo Vesoljno Ljubljano, bo krasilo Čopovo ulico, Prešernov trg, Stritarjevo ulico, Ciril Metodov trg, Wolfovo ulico, začetek Cankarjeve ulice, Trubarjevo ulico in Gornji trg. Osvetljene bodo tudi arhitekturno pomembnejše stavbe v širšem mestnem središču, pa mostovi in trgi v starem mestnem jedru ter Grajski grič in Ljubljanski grad. Okrašene smreke bodo stale na Prešernovem in Mestnem trgu, na Levstikovem trgu, Pod Trančo, v atriju Magistrata, atriju Gradu in pri Figovcu. Park Zvezda bo tudi letos okrašen z lampijoni, delom ljubljanskih osnovnošolcev, ki vsako leto poskrbijo za pravljično vzdušje v tem parku.

Kar 53 kilometrov dolga svetlobna veriga
Nameščenih bo skoraj 53 kilometrov svetlobnih girland - na Petkovškovem, Gallusovem, Hribarjevem in Cankarjevem nabrežju, na Bregu, na vstopu v Tivoli, na Gospodarskem razstavišču, Slovenski cesti ter na Prešernovem, Kongresnem in Novem trgu. Osvetljen bo tudi podhod v Tivoli in novoletno bodo okrašeni vodnjaki: vodnjak pred Akademijo za glasbo na Gornjem trgu in vodnjaki na Novem, Krekovem in Ribjem trgu.

Znova brezplačno parkiranje
Za sofinanciranje letošnjega decembrskega programa prireditev je namenjenih 152.074 evrov proračunskih sredstev, del pa bodo zagotovili tudi donatorji. Za obiskovalce stare Ljubljane in prireditev, ki se bodo decembra odvijale na različnih prizoriščih, bo tudi letos omogočeno brezplačno parkiranje na območju ljubljanske tržnice ves december od 18.00 do 24.00.

Program prireditev v okviru projekta December 2008 v Ljubljani je objavljen na uradnih spletnih straneh Zavoda za turizem Ljubljana in Mestne občine Ljubljana.

T. H.