Andrej Stare je v svoji karieri poskrbel za številne 'stareizme'. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Stare je v svoji karieri poskrbel za številne 'stareizme'. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Stare
Kako se javni govorec izogne velikokrat neprijetnim izjavam? 'Že grški govorec Demostenes je zapisal: 'Dober govor je kratek govor!'" je bil pred časom za MMC slikovit Stare. Foto: Žiga Culiberg

Stareta le še nekaj dni loči od njegovega 56. rojstnega dneva. V mladih letih se je podil za žogo pri Olimpiji. Kot mladenič se je odločil za študij medicine, ga pri šestindvajsetih končal in se zaposlil na urgenci Kliničnega centra. Pozneje je postal eden prvih zasebnih zdravnikov v Sloveniji. 28. april 1981 pa ima zanj in za številne ljubitelje (no, vsaj ekip Željezničarja in Rijeke) prav poseben pomen: to je bila namreč prva nogometna in sploh kakršna koli tekma, ki jo je komentiral (honorano).

"Naj tekma? Tista, ki bi pomenila za nas, Slovenijo, nekaj velikega in ne glede na šport je idealna tekma tista, ki jo Slovenija zmaga, ne glede na nasprotnika in šport," je Stare za MMC opisal idealno tekmo, ki bi jo želel komentirati.

"Mhmmm, služba in hobi? Ja, takole, vse mora biti v neki korelaciji, usklajeno z željami in pričakovanji človeka. Kdor je sposoben živeti s svojim hobijem in uživati, ta je gotovo zmagovalec," razmišlja Stare. Čeprav ima malo časa zase, si ga le vzame. "Si ga najdem in vzamem in takrat si dam duška na svoj način. Takrat je to moj čas in ga ne dam nikomur drugemu," je odločen.

Naslednji teden bomo v rubriki Hobiji in znani Slovenci predstavili najljubšo dejavnost, ki zapolnjuje prosti čas podjetnika Iva Boscarola.

Gledalci in poslušalci Stareta ne poznajo le po spodrsljajih, o katerih smo že pisali, ampak tudi po njegovem edinstvenem slogu komentiranja, v katerem združuje tako poznavanje športa kot govorne kulture. "Suvereno, sproščeno, tekoče in najboljše takrat, ko ga kaj razjezi, da za trenutek pozabi na vajeti, katerih se mora držati kot človek, ki o dogajanju, ki ga spremljamo, ve veliko več, kot sme povedati," je pred leti Staretovo komentiranje opisal novinar Tadej Golob.

Eden izmed superfinalistov četrte sezone Piramide
Retorične sposobnosti so Stareta pripeljale tudi do superfinala oddaje Piramida. Tam se bo z zagovornico tradicionalnih vrednot Angelco Likovič (ki je nadomestila imitatorja Marjana Šarca - kandidata v boju za župana na lokalnih volitvah) in predsednikom stranke DeSUS-a Karlom Erjavcem pomeril za zmago v zadnji sezoni oddaje. Ena izmed tem bodo tudi uspehi naše bodibilderke Brigite Brezovec, ki jo 24. septembra čaka ugledno tekmovanje v Las Vegasu. "Ženski bodibilding pa je tema zase. Jaz pravim, vsak naj bo svoje sreče kovač, in če je dekletom všeč, da razvijajo mišice, nimam nič proti. Ali je to meni všeč, je pa drugo vprašanje," meni Stare.