Simbolično majico je Stevu podaril njegov kolega Mič. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Simbolično majico je Stevu podaril njegov kolega Mič. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Stevo s soprogo in Marko Milič s soprogo
Marko Milič je prireditev zapustil med prvimi, še prej pa se je slikal s slavljencem. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Vesna Pavlovič in Barbra Drnač
Za Drnačevo je poln teden - najprej večerna predstava Babilona na Liffu, nato žurka pri Stevu, dan pozneje pa še črna Dinersova zabava. Foto: RTV SLO/K. S.
Miza z lasno inštalacijo
Tako je, TISTA miza. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Stevo, Erik Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak
Najbolj ekstravagantna trojka v Ljubljani. Foto: K. S.
Koko & Mandovi
Romska glasba je večer prijetno popestrila. Foto: K. S.
Domišljiji pri oblikovanju hrane ni bilo konca. Foto: K. S.

V nedeljo je za veliko slavje ob svoji 10. obletnici delovanja eden najuglednejših slovenskih frizerjev Stevo Pavlovič nekdanjo ribarnico spremenil v vročo točko ljubljanske estrade. Stevo je z ženo poskrbel za prav vsak najmanjši detajl – rdeča preproga? Preverjeno. Svečna razsvetljava? Preverjeno. Osebno rokovanje z vsakim gostom? Preverjeno.

Le za izbrane povabljence
Ker je šlo za dogodek, na katerega si lahko prišel le s posebnim povabilom, so bili tudi povabljenci sama izbrana družba: Marko Milič s soprogo Vesno, Gušti s svojo boljšo polovico Chantal, vedno ekstravagantni kreatorski tandem Erik Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak, Barbra Drnač, Nina Gazibara, sveže pobarvana (se je bala ostrega Stevotovega ocenjevalnega pogleda?) eks-foxyca Tanja Žagar, Stevovi najuglednejši stanovski kolegi … še celo Igor Vidmar, ki je videti kot zadnji, ki bi kaj dal na svoj imidž (razen usnjene jakne), je bil tam.

Rivalstvo? Kakšno rivalstvo?
Nas pa je zanimalo, če je Stevovo prisrčno objemanje z rivalskimi frizerji, kot sta Mitja Sojer – Mič in Meta Podkrajšek, le navidezna vljudnost ali je tekmovalnost med frizerji le ljudski mit.

"Ni navidez, Miča zelo spoštujem, saj sem se od njega veliko naučil, od trženja do promocije. Meta me je pa tako ali tako uvedla v ta posel. Vsi jemo trd kruh; krasno zgleda, ko si na vrhu, ko pa se še uveljavljaš, je to zelo trd kruh. Zakaj bi jim zavidal? Saj morajo enako trdo delati kot jaz," je take pomisleke za MMC zavrnil Stevo in zenovsko dodal, da privošči uspeh vsakemu, ki dela pošteno in z ljubeznijo.

Frizer estradnikov in običajnih smrtnikov
Frizer, ki ga pogosto videvamo na malih zaslonih, ko komentira pričeske znanih Slovencev, je večer očitno izkoristil zgolj za zabavne namene in ni hotel stopiti v svojo vlogo kritičnega očesa, saj je naše vprašanje, katerega znanega Slovenca še ni friziral, pa bi ga rad dobil v svoje roke, dobilo kar preveč diplomatski odgovor: "Jaz strank nikdar ne obravnavam kot znane oz. neznane, saj je vsaka stranka vredna vsega spoštovanja in mora dobiti tisto, kar hoče."

No, saj mu verjamemo, kajti družba v lokalu je bila kljub obvezni večerni eleganci res raznovrstna.

Šampanjec in rakija v ribarnici
Nekdanja ribarnica ima sicer svoje pomankljivosti za izpeljavo tako ambicioznega projekta – je preozka, zato se je veliko gostov ustavilo že kar pri prvi mizi s kozarci šampanjca in z izbranim (visoki temnolasci) cvetom natakarske stroke.

Slavljenec Stevo se je nato tam nekje na odru v ozadju trudil z videoprojekcijo in zahvalami prav vsem, ki so mu kdaj na poklicni poti križali pot, a slišali so ga verjetno le redki.

Prašič, zeljanica in lasje
Zato pa je bila estrada toliko bolj dovzetna za pogostitveni del večera. Neverjetno, kako so planili na specialitete, kot so odojek z jabolkom v rilcu, špinačni in sirov burek ter druge balkanske specialitete, ki so bile res prvovrstne. Ljudi ni zmotil niti edini res veliki kiks Stevotove fešte – servirne mize. Te so bile pokrite s steklenimi ploščami, pod katerimi je nekdo mislil, da bo krasno videti postrižene pramene las. Takšna nekakšna frizerska inštalacija sodobne umetnosti.

Neposrečenost ideje je res prišla do izraza, ko so na mize položili hrano. Zeljanica z lasmi pod njo. Jami!

O romski problematiki ...
A povabljenci so se očitno predobro zabavali, za kar je poskrbela tudi živa romska glasba skupine Koko & Mandovi. Ko smo Stevota vprašali, ali je z izbiro hotel narediti politično izjavo v tem času, ko se Slovenci Romov otepajo kot hudič muh, je gostitelj za MMC povedal, da gre za čisto naključje, saj se je s Kokom & co. dogovoril že pred dvema mesecema.

"To sem jaz – ta melanholija, emocije, sreča, žalost, veselje, vse to, kar je v romski glasbi. V tem uživam že dolgo časa," je dejal Stevo, ki je ogorčen nad trenutnimi socialno-političnimi razmerami. "Nisem ponosen, da sem del tega sovraštva in nerazumevanja."

Bistvo problema zanj tiči v nerazumevanju romske kulture in civilizacije, rešitev pa vidi v tem, da bi se morali z njima bolje spoznati.

Še darilce za slovo
A bistvo večera niso bile politične izjave, ampak proslava desetletnice. Zato nas je Stevo hitro usmeril proti rakiji in pitanemu prasetu, sam pa se obrnil k naslednji televizijski kameri.

A gostov iz ribarnice ni pustil praznih rok – profesionalec do konca, je poskrbel za darilne vrečke. Verjetno ni treba poudarjati, kaj je bilo v njih. Lasni pripomočki, seveda.

Kaja Sajovic