Otroci imajo na voljo veliko zabavnih aktivnosti - ena izmed njih je tudi ta, da si pustijo poslikati obraz v njim najljubše živali. Foto: MMC RTV SLO
Otroci imajo na voljo veliko zabavnih aktivnosti - ena izmed njih je tudi ta, da si pustijo poslikati obraz v njim najljubše živali. Foto: MMC RTV SLO
Otroški bazar
Za dobro vzdušje skrbijo številne zabavne maskote. Foto: MMC RTV SLO
Otroški bazar
Lipicance konjeniške policije lahko tudi pobožate. Foto: MMC RTV SLO
Pisani svet igrač za najmlajše
Poskrbljeno je tudi za lačne
Otroški bazar v Ljubljani

Bazar (vstop je prost) je namenjen predvsem otrokom do 15. leta starosti, njihovim staršem in starim staršem ter vsem, ki jih zanima svet najmlajših. Obiščete ga lahko vsak dan od 9.00 do 19.00 ure, trajal pa bo vse do nedelje.

Prireditev, ki je samo lani privabila 24.700 obiskovalcev, posveča prav posebno pozornost kakovostnemu programu za starše in otroke, dobrodelnosti ter informiranju in izobraževanju vseh tistih, ki se v vsakodnevnem življenju srečujejo z otroki. Kot vsako leto tudi letos ne manjkajo ustvarjalne, zabavne in poučne delavnice za otroke ter bogat kulturni, športni in sejemski program, kot novost pa so organizatorji za letos pripravili tržnico rabljene otroške opreme in svetovalnico za starše in nosečnice.

Otroške delavnice v ustvarjalnem kotičku
Otroci se lahko udeležijo različnih delavnic, kjer bodo ustvarjali lutke iz odpadnega materiala, vesoljska plovila, pisani nakit, zapestnice prijateljstva, ježke iz penaste gume, izdelovali bodo origame, maske ljudi iz vsega sveta, čarovniške pripomočke, postali modni kreatorji žabjih kostumov in odpravljali predsodke pred kačami z izdelovanjem kač igrač. Ne bodo spoznali le kač, temveč tudi druga živa bitja in njihove pogoje za življenje. Živali bodo lahko božali, spoznavali njihovo zgradbo, življenjski prostor in to, kako so prilagojene na naravno okolje. Za trenutek bodo lahko pobegnili v čas dinozavrov in izvedeli, kako so ti zanimivi plazilci živeli in koliko ostankov dinozavrov je bilo odkritih v Sloveniji.

Svetovalnica za starše
V svetovalnici za starše potekajo pogovori o indigo otrocih, disleksiji, razvajenosti otrok, njihovi varnosti v avtomobilu, pasteh odraščanja, čustvenih in socialnih spremembah v času zgodnjega starševstva, o tem, kako matične celice rešujejo življenja, zasvojenosti od interneta in iger, medgeneracijskem povezovanju in mediaciji, ki predstavlja možnost za vzpostavljanje novih odnosov, zgrajenih na temelju spoštovanja različnosti in enkratnosti ljudi. Potekala bo tudi delavnica nošenja otrok v culah.

Program v predavalnici
V predavalnici je v četrtek potekala okrogla miza na temo vpliva medijev na otroke, ki sta jo pripravila Fundacija Z glavo na zabavo ter Otroški in mladinski program Televizije Slovenija. Ob tem so predstavili tudi novo serijo televizijskih oddaj ″ZGNZ – Big Father/2″. Sodelovali so dr. Zdenka Čebašek-Travnik (varuhinja človekovih pravic, članica uprave in programskega sveta Fundacije ZGNZ), Metka Dedakovič (urednica Otroškega in mladinskega programa TV SLO), Miša Molk (varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na RTV SLO) in Saš Kravos (pobudnik ustanovitve in predsednik programskega sveta Fundacije ZGNZ), program pa je vodil Tomaž Grubar (direktor Produkcijske skupine Mangart in član programskega sveta Fundacije ZGNZ).

V petek bo sledilo predavanje z novinarsko konferenco na temo prednosti uporabe ekoloških živil v vsakodnevni prehrani.

Kulturni program na odru
Odličen program ponuja tudi Bazarkov oder, kjer otroci plešejo ljudske in moderne plese, igrajo v zanimivih gledaliških igrah in glasbeno-plesnih predstavah ter kažejo svoje spretnosti v različnih športih. Na odru so že in še bodo nastopile tudi številne maskote, odvijajo se nagradna žrebanja, naučiti pa se je mogoče tudi Lumpi ples in prisluhniti pravljicam. Posebnemu preventivno-zabavnemu dogodku bomo priča v soboto med 9. in 12. uro, ko Fundacija Z glavo na zabavo pripravlja uvodno prireditev jesenskega dela samostojnih ″zabav z glavo″. Program, ki bo vključeval številne bogate nagrade, bo prilagojen ciljni skupini družin z majhnimi otroki. V nedeljo ob 17. uri se bomo od vseh pravljičnih bitij, otrok in njihovih spremljevalcev poslovili na Bazarkovem sklepnem koncertu.

Razstavno-prodajni prostori
Da bi otrokom omogočili čim več zabavnih in poučnih vsebin, so pripravljene interaktivne predstavitve na razstavno-prodajnih prostorih. Namenjene niso le otrokom, temveč tudi staršem, ki jih vedno znova zanimajo nove ideje in nasveti o zdravi prehrani, dejavnostih za otroke, preživljanju prostega časa, možnostih zavarovanja, opremljanju otroških prostorov, spoznavali pa bodo tudi otroško književnost in medije, družinske počitniške aranžmaje, igrače in igrala, oblačila za otroke in nosečnice ter ponudnike športnih in kulturnih dejavnosti za vso družino.

Dogajanje na ploščadi
Na zunanji ploščadi svoje delo otrokom predstavljajo gasilci in policisti, ki so na ogled postavili svoja vozila. S poligoni in demonstracijskimi napravami je poskrbljeno za vzgojo v cestnem prometu. Na Bazarkovem ranču lahko otroci spoznajo domače živali, v Mobilaboratoriju nadgrajujejo znanja računalništva in mobilne telefonije, v miniBUSu Veselja ustvarjajo, poleg tega pa lahko na ploščadi opazujejo sonce z astronomskim teleskopom in občudujejo pse na agility predstavitvi.

Lumpi svet
Paviljon Jurček je postal Lumpi svet, v katerega vas na vhodu vabi Lumpi balon na vroč zrak. Spoznate lahko Lumpi navihance: Luki, Uma, Miki, Pia in Iki bodo z vami zapeli Lumpi pesmico in se učili plesnih korakov. Svojo domišljijo boste lahko sprostili v kuharskem in ustvarjalnem kotičku ter se zabavali v skakalnem gradu. Razvajali vas bodo tudi z izdelki Lumpi in vas povabili v Lumpi klub.

Dobrodelnost, poslanstvo vseh
Posebna pozornost je letos posvečena dobrodelnosti, saj potekajo kar tri dobrodelne akcije – za Rdeče noske, ki želijo razveseliti malčke v splošni bolnišnici Celje; z zbiranjem otroških knjig za otroke v Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna ter z različnimi donacijami za Zavetišče Horjul, kjer imajo zapuščene pse, ki jih lahko tudi posvojite.

Pisani svet igrač za najmlajše
Poskrbljeno je tudi za lačne
Otroški bazar v Ljubljani