Joži Kališnik sodeluje pri številnih dobrodelnih dogodkov, ob strani pa stoji tudi invalidki Janji Blatnik pri izdaji njenih knjig. Foto: MMC RTV SLO
Joži Kališnik sodeluje pri številnih dobrodelnih dogodkov, ob strani pa stoji tudi invalidki Janji Blatnik pri izdaji njenih knjig. Foto: MMC RTV SLO
Joži Kališnik za MMC o nastopih z Avseniki

Joži Kališnik je za MMC povedala, da ji je bila dobrodelnost tako rekoč položena že v zibelko. "Mati me je rodila pri svojih 40 letih, bila sem četrti otrok. In kot so mi pozneje povedali, sem že od rojstva ves čas odpirala roke. Babica je takoj rekla: Tale otrok bo dobrodelen," se z nasmehom spominja Kališnikova, ki kot pravi, rada pomaga ljudem, nemočnim. Tako podpira tudi invalidko Janjo Blatnik, ki ji pomaga pri izdaji knjig.

Kališnikova pa je dejavna tudi v kamniški organizaciji Karitasa, kjer med drugim organizirajo dobrodelne koncerte. Ob tem kritično oceni delovanje združenja Sazas (Združenje skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije). "Ljudje na dobrodelnih koncertih nastopajo popolnoma brezplačno, še za prevoz jim ne damo, pri Sazasu pa ne glede na to zahtevajo prispevek. Treba pa je še povedati, da avtorji izvajajo svoje skladbe," je ogorčena Kališnikova, ki ob tem poudari potrebo po spremembi zakonodaje in poziva vlado, naj ukrepa.

V videu na desni si lahko ogledate celoten pogovor z Joži Kališnik.

Spomini na nastope z Avseniki čudoviti
Seveda pa se v pogovoru nismo mogli izogniti vprašanju o nastopih z ansamblom bratov Avsenik, ki se jim je kot pevka pridružila leta 1982. Na tisti čas Kališnikovo vežejo čudoviti spomini. "Doživela sem nekaj tako lepega. Polna dvorana in navdušenje že ob prvi skladbi Na Golici. Mi smo dali občinstvu energijo, oni pa nam," pravi Kališnikova, ki nam je zaupala tudi dogodivščino, ki se ji je pripetila na poti v Köln (več o tem videu na desni).

Ob nedavni 80. obletnici Slavka Avsenika je velikanu slovenske narodno-zabavne glasbe zaželela zdravja in lepih trenutkov v krogu družine s čestitko, ki so jo poleg nje podpisali tudi drugi člani njene družine, mož, hčerka in sin. Ob koncu pogovora je Kališnikova svoje želje za prihodnje leto povedala kar z verzi prijateljice Janje Blatnik: "Ta svet je lep, če nekomu nekaj daš. Ta svet je lep, če nekoga rad imaš. Če roko stisneš komu, ki ga kaj boli, ta svet je lep, če si človek do ljudi."


Joži Kališnik za MMC o nastopih z Avseniki