Lenderova se letos razprodaj ne udeležuje, ampak raje počiva po napornem decembru. Foto: Osebni arhiv
Lenderova se letos razprodaj ne udeležuje, ampak raje počiva po napornem decembru. Foto: Osebni arhiv
Tadeja Ternar
Tadeja se odpravlja v Pariz, ki je modna prestolnica, a je zaradi mraza raje že doma napolnila garderobno omaro. Foto: RTV SLO
Daša Podržaj
Daša Podržaj se razprodaj z veseljem udeležuje, saj pravi, da to dobro dene njenemu proračunu. Foto: Queen
Omar Naber
Omar pravi, da ne zna z denarjem. Foto: EPA

"Razprodaje so super zadeva, saj se artikli običajno s tržne cene bolj približajo svoji realni vrednosti. Običajno pa jih vedno zamudim, saj bi si morala za brskanje po trgovinah vzeti nekaj več časa, ki pa ga po navadi nimam. Zoprna je tudi gneča, ki spremlja znižanja in me vedno spravi ob živce. Spomnim se trenutkov, ko so si ljudje naravnost pobesnelo pulili iz rok kose oblačil. No, kakšen repek razprodaj včasih le ulovim, in kdaj pa kdaj najdem kaj prav uporabnega," je mnenje pevke Saške Lendero.

Kot je povedala, je bil december zanjo zelo naporen mesec, sledil je namreč še bolj delovnim jesenskim mesecem, ko je z ekipo zaključevala novo ploščo, zato je prve januarske dni izkoristila za popoln počitek.

In kaj svetlolasa pevka najraje kupuje? "Kar koli dovolj pritegne mojo pozornost. Če sem sama, običajno ne kupim ničesar, saj nisem prepričana, ali kos, ki ga držim v rokah, sploh zares rabim. Omara je namreč gostila že kar nekaj neuspešnih nakupovalnih izkupičkov." Ob tem je dodala, da se ne spomni najvišje cene, ki jo je odštela za nakup na razprodaji. "Res se ne spomnim, a če že kupujem na razprodaji, hočem , da je REEEEES znižano."

Mis Slovenija polni garderobo za Pariz
Kakšne so njene nakupovalne razvade v času razprodaje, smo povprašali tudi staro in novo mis Slovenije Tadejo Ternar. "Sama nimam posebej rada nakupovanja nasploh, zato pri meni razprodaje nimajo posebnega pomena.. Obiščem jih bolj redko, sem pa šla nakupit nekaj toplega, ker odhajam v Pariz, kjer je dokaj hladno. Ko grem nakupovat, imam točno določen cilj kaj kupiti, saj se mi zdi sprehajanje po trgovinah izguba časa."

Razprodaj se načeloma na udeležuje, in pravi, da raje ne rine v gnečo, razen če v času znižanj ne potrebuje kakšne stvari. Letos se je razprodaj že udeležila: "Kupila sem predvsem tople nogavičke, kapo, rokavice, škornje ... to je bilo nekje 200 evrov."

Mis Hawaiian Tropic kupuje predvsem oblačila
Razprodaj se z veseljem udeležuje tudi novoimenovana mis Hawaiian Tropic Daša Podržaj, sploh, ker to dobro dene njenemu dijaškemu proračunu. "Na razprodajah kupujem, saj se splača kupiti kakšen lep kos oblačil po občutno nižji ceni. Na znižanjih največkrat kupujem oblačila - še posebej tista, ki so bila pred znižanji precej draga, potem pa se prodajajo po ugodnih cenah ( kakšen plašč ipd.)."

In za kaj je žep segla najmanj in za kaj največ? "Najmanj sem na razprodajah zapravila par evrov - za kakšno znižano majčko, največ pa, ko sem si kupila celo zimsko garderobo - okoli 400 evrov (kar se meni zdi veliko, glede na moje dohodke)."

Omar: Ne znam z denarjem
Razprodaje seveda niso čas, ko se v trgovine z veseljem zapodijo le ženske. Za mnenje o razprodajah smo povprašali pevca Omarja Naberja, ki je prav prikupno priznal, da na razprodajah po navadi ne kupuje, "pa ne zato, ker mi ne bi bilo, treba ampak zato, ker z denarjem pač ne znam najbolje ravnati, pa to ni edini razlog".

Ob tem je priznal, da je bolj lene narave in se v trgovine odpravi predvsem takrat, ko nekaj res potrebuje, in ne čaka na razprodaje. A se trgovin v času razprodaj vseeno kdaj pa kdaj odpravi po nakupih. "Če pa me pot zanese v trgovine ravno v času razprodaj, pa po navadi brezglavo kupujem tudi stvari, ki jih ne potrebujem, predvsem zato, ker so poceni. Na znižanjih po navadi kupujem obleke in stvari, ki jih trenutno ne potrebujem, pa se mi zdi, da mi bodo kdaj še prav prišle."

In rekordni znesek? "Tega se žal ne spominjam in ne hranim ravno vseh računov, se pa spomnim, da sva z bratom januarja 2006 na razprodajah nakupila za okoli 700 evrov oblek, se pravi takratnih okoli 170.000 sit, kar je bil zame absolutni nakupovalni rekord."

T. K./K. T.