Nemško slavje. Foto: EPA
Nemško slavje. Foto: EPA
Gol, ki je zapečatil turško usodo. Foto: EPA
Turški obup. Foto: EPA
Ob Brandenburških vratih je bilo veselo. Foto: EPA

Po včerajšnji polfinalni tekmi je v Berlinu nemška zmaga nad Turki odmevala še pozno v noč. Čeprav je bila tekma vseskozi napeta in praktično do zadnje minute ni bilo jasno, kdo bo tokrat zmagovalec, ni bilo v Berlinu opaziti večjih izgredov.

Hrvaški scenarij se ni ponovil
Pred Brandeburškimi vrati, kjer največ Berlinčanov gleda nogometa, se je včeraj zbrala množica, ki je presegla število 500.000. Čeprav bi pričakoval, da bodo ogledi tekem strogo ločeni, se je tudi med 500.000-glavo množico videlo kar precej turških zastav. Prav presenetljivo je, kako kultivirani so tako nemški kakor turški navijači. Navkljub turškemu porazu ni bilo zaslediti nobenih izgredov, Turki so poraz prenesli dokaj stoično.

Vsi komentatorji pa se strinjajo, da je šlo za zelo dobro tekmo, kjer sta obe reprezentanci pokazali visoko raven igre. Nemci so se upravičeno bali nevarnih Turkov, saj so se zavedali, da se lahko ponovi "hrvaški scenarij", kjer so Turki v zadnji minuti izsilili penale. A vsa bojazen je bila prekinjena z zadnjim golom, kjer je postalo Nemcem jasno, da so zdaj pa res v finalu.

Večina stavi na Ruse
V Berlinu večina prebivalcev dosti raje kot pred TV-sprejemniki spremlja nogometne tekme na prostem. Tako ni restavracije, ki ne bi imela posebej velikega televizorja ali plazme. Toda še raje zasebniki organizirajo tekme z videobimi, kjer pa se obvezno toči pivo in pečejo koobase. Čeprav je popitega piva ogromno, nikjer ni zaslediti vinjenih izgrednikov. Tako je tudi včerajšnja zmagovita noč minila mirno.

Sicer pa Berlinčane kot vso Nemčijo najbolj skrbi, kdo bo nasprotnik v finalu. Toda večina stavi na Ruse. Tudi Rusov v Berlinu ni malo in imajo tudi svoje supermarkete, kjer prodajajo zgolj rusko hrano in pijačo. Toda ruska manjšina se še zdaleč ne more primerjati s turško, saj so na primer v predelu Kreuzberg Turki že v večini.

Obiskovalcev kot na Woodstocku
Na splošno pa žanje velike aplavze tudi kanclerka Merklova, ki se večino tekem tudi udeleži in je po navadi že kar abonirana, da poda televizijam prve komentarje. Če Nemčija v nedeljo zmaga, pa se obeta ogromna zabava na prostem pred Brandeburškimi vrati in množica bi znala preseči številko pol milijona.

Da je številka res fascinatna, se velja spomniti, da se je največjega rockovskega konceta s konca 60. let v Woodstocku udeležilo 450.000 obiskovalcev.

Andrej Košak