Tekmovalo je kar 132 jadrnic. Foto: RTV SLO
Tekmovalo je kar 132 jadrnic. Foto: RTV SLO
Diplomatska regata

Udeležilo se je je 107 imetnikov diplomatskih potnih listov, od tega 28 veleposlanikov in 18 konzulov, zastopanih pa je bilo 45 držav.

Na kar 132 jadrnicah je plulo prek 1.400 ljudi, med njimi več kot 600 vidnejših predstavnikov iz sveta politike, diplomacije in gospodarstva. Zbrane na prireditvi je nagovoril tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je ob tej priložnosti dejal, da si jadralci nemara želijo burnega dogajanja, močnega vetra in nemara tudi manjših viharjev, slovenska vlada pa si prizadeva, da bi bili odnosi med sosednjimi državami na teh in ob teh morjih prijazni in prijateljski.

Zmagala je Maxi Jena
Gre za edinstven športno-družaben dogodek, hkrati pa je to tudi popestritev turističnega dogajanja v Izoli. Med velikimi regatnimi jadrnicami je prva na cilj prispela slovenska Maxi Jena. V kategoriji malih regatnih jadrnic je zmagala prav tako slovenska Paikea, med potovalnimi italijanska Wops, med "oldtimerji" pa slovenski Stari Maček. Regata se konča s podelitvijo pokalov, čeprav ni tekmovalnega značaja.

Medtem ko so diplomati pluli, pa je več kot 100 ljudi že začelo piripravljati vse potrebno za večerni del srečanja, ki se ga bo letos, kot so zatrdili, udeležil tudi predsednik slovenske vlade.

Diplomatska regata