Prireditev poteka že vse od leta 1989, do zdaj je odpadla le štirikrat. Foto: BoBo
Prireditev poteka že vse od leta 1989, do zdaj je odpadla le štirikrat. Foto: BoBo

Tradicionalnim kategorijam – lastovki, skokom na noge in figurativnim skokom – so letos v Kanalu dodali disciplino "free style" skokov, je že zjutraj za STA v imenu organizatorjev povedal predsednik Turističnega društva Kanal Branko Dolenc.

Letošnji tekmovalci so prihajali iz Danske, ZDA, Srbije in Slovenije. S skakalnice so se pognali večinoma moški, dovolj poguma pa so zbrale tudi tri ženske.

Tričlanska žirija je vsak skok ocenila in na koncu razglasila tri najboljše v posamezni kategoriji. Skoke je po besedah Dolenca ocenjevala po mednarodnih pravilih o skokih z višin.

V kategoriji noge je zmagal Vincent Aleithe, sledila sta mu Osama Ali in Fabian Wurzinger. V kategoriji figurativni skoki je bil prvi Fabian Wurzinger, drugi Osama Ali in tretji Jimmi Andersen. V kategoriji "free style" pa je prvo mesto zasedel Fabian Wurzinger, sledila pa sta mu Vincent Aleithe in Osama Ali.

Za kako adrenalinski šport gre, pa podatek, da so tekmovalci na vodno gladino prileteli s hitrostjo več kot 60 kilometrov na uro. Za dodatno navdušenje je poskrbela še izjemna akrobatka, ki je s trakovi nad reko pričarala pravo vodno čarovnijo, je poročala TV Slovenija.

Soča pod mostom globoka okoli 11 metrov

Soča je zaradi zožitve struge v soška korita pod kanalskim mostom mnogo globlja kot na drugih predelih, tako da so se skakalci pognali v približno 11 metrov vode, je še povedal Dolenc, medtem ko pravila določajo, da mora biti globina vode vsaj tretjina višine skoka, tako da bi zadoščalo slabih šest metrov.

Soča ima sicer 22 stopinj Celzija, kar je standardna avgustovska temperatura, pretok vode pa se iz leta v leto ne spreminja, ker je reguliran z jezom v Ajbi, je še dodal Dolenc.

Že v soboto so skakalce pozdravili na Mostu na Soči, kjer so prav tako prikazali svoje mojstrovine, dogodek v organizaciji Turističnega društva Most na Soči so pospremile številne druge prireditve.

V Kanalu najlepše skoke v Sočo izvedel Avstrijec