Po Kranju se je sprehajal tudi sam France Prešeren. Foto: RTV SLO
Po Kranju se je sprehajal tudi sam France Prešeren. Foto: RTV SLO
Kranj - Prešernov smenj
Število obiskovalcev je potrditev, da je veliki pesnik še vedno v srcih Slovencev. Foto: RTV SLO

Na njem so skušali obiskovalcem pričarati podobo, kakršno je imelo mesto tedaj, ko se je po njem sprehajal naš največji pesnik. Tako so na ulicah pričarali nostalgijo 19. stoletja, predstavili so na primer takratna oblačila, sicer pa je bogat kulturni program obsegal tudi tradicionalno recitacijo Prešernovih pesmi.

Slovenci, bodite ponosni!
Vsaj nekaj jih pozna vsak Slovenec, zato smenj vsako leto privabi veliko ljudi. Poleg številnih obiskovalcev se je danes skozi Kranj sprehodil tudi France Prešeren, ki je povedal: "Slovenci, bodite ponosni tudi na mene, predvsem pa na sebe ... vse tisto, kar sem si jaz želel, Slovenci imajo, pa tega ne znajo cenit."

Že dopoldan so se, potem ko je mestni klicar natanko tako, kot so to storili 8.februarja 1849, oznanil smrt Franceta Prešerna, sredi mesta našemu največjemu pesniku številni Kranjčani poklonili z minuto molka.

Kranj - Prešernovo mesto
Direktorica Zavoda za turizem Kranj Natalija Polenc je o tem povedala: "Glavni namen je obuditi spomin na Prešerna, ga počastiti in tudi Kranj, ki je Prešernovo mesto, nekako promovirati kot mesto s Prešernovim imenom."