Akrobacije v zraku. Foto: Borut Živulović/BOBO
Akrobacije v zraku. Foto: Borut Živulović/BOBO

Miting malega letalstva, ki ga na leškem letališču pripravlja Aeroklub Alpski letalski center (ALC) Lesce Bled, je srečanje modelarjev, ki gradijo in letijo z letečimi maketami motornih in jadralnih letal. "Ljudem želimo pokazati, kaj je modelarstvo v njegovi najbolj imenitni verziji. Letalsko modelarstvo je namreč vse od malih aviončkov, ki jih mečejo otroci, pa do dragih, do zadnje podrobnosti izdelanih pomanjšanih različic pravih letal," je pojasnil vodja modelarske sekcije Aerokluba ALC Lesce Bled in vodja prireditve Matjaž Planinšek.

Vedno pritegne pozornost veliko ljudi. Foto: Borut Živulović/BOBO
Vedno pritegne pozornost veliko ljudi. Foto: Borut Živulović/BOBO

Največ sodelujočih modelov letal je bilo v razmerju ena proti tri, kar pomeni, da so bile po velikosti tretjinske izvedenke pravih letal. Tako imajo tudi prave motorje, samo pomanjšane in z manj potiska. "Ta letala letijo kot prava letala, morda še z več tveganja, saj pilota ni v njih, ampak je na tleh," je povedal Planinšek.

Letenje modelov, gnanih z batnimi, jet- in elektromotorji, ter jadralnih modelov je zanimivo tudi za gledalce, vsako leto pride približno 1500 ljudi. Tako kot so letala manjša, je manjša tudi oddaljenost gledalcev. Ti stojijo le 50 metrov stran od dogajanja, ne 1500 metrov kot v primeru običajnih letalskih mitingov.

Na tradicionalnem, že 34. mitingu, ki velja za največji miting modelarjev v Sloveniji, ki letijo z radijsko vodenimi maketami pravih letal, je bilo mogoče videti akrobacije približno 20 modelov motornih in jadralnih letal.

Prireditev vsako leto poteka na praznik Marijinega vnebovzetja, ko veliko ljudi obišče bližnje romarsko središče na Brezjah.

Poleg modelarske so na leškem letališču svojo dejavnost predstavile tudi motorna, jadralna in padalska sekcija Aeorokluba ALC Lesce Bled. Na ogled so bila letala, pa tudi brezpilotni letalniki. Organizirani so bili panoramski poleti nad Bledom po znižani ceni, na voljo so bili tudi izdelki modelarskih trgovin.