Helena Blagne pravi, da na koncertih svoje oboževalce najbolj ogreje z opernimi arijami. Da je to dosegla, je bilo potrebnih 12 let študiranja opernega petja. Foto: MMC RTV SLO
Helena Blagne pravi, da na koncertih svoje oboževalce najbolj ogreje z opernimi arijami. Da je to dosegla, je bilo potrebnih 12 let študiranja opernega petja. Foto: MMC RTV SLO
Helena Blagne
Najraje zapoje Moj dom, Naj nihče se ne zbudi in Kadar te ni. Foto: MMC RTV SLO

To je bilo malo heca, a je deloma tudi res.

O levem profilu
Mario Galunič in Helena Blagne Zaman
Letos Eme ne bo vodila, temveč bo na njej pela. A ne kot tekmovalka, ampak kot gostja, saj bo v finalnem večeru zapela dve pesmi. Foto: RTV SLO/Stane Sršen

Slovenci smo glasbeni sladokusci.

O slovenskem okusu

Obletnico bo praznovala marca na koncertih v treh slovenskih športnih dvoranah. V svoji karieri je izdala 20 albumov in prodala 1,5 milijona izvodov plošč in kaset v Sloveniji in tujini. V zadnjih letih se iz popa pomika v druge žanre, zato je o tem spregovorila tudi v intervjuju za MMC. V pogovru pa je med drugim tudi izdala, kdaj jo bomo videli na odru v novem muzikalu, kdo je njena favoritinja na Emi, kje vidi medijski kaos in ali je njen levi profil še vedno lepši.

Zadnje čase vas bolj videvamo v muzikalih, gledališki igri in kot operno pevko. Ste se popa naveličali?
Nisem se naveličala, ampak iščem nove izzive. Slovenija je tako majhna, da je treba paziti, kaj delaš. Moraš biti taktičen. Pokazalo se je, da jaz to uspešno delam. Svojo glasbo in ljubezen želim prenesti tudi na druga področja, kar je seveda odvisno od tega, koliko si sposoben. Jaz mislim, da sem sposobna za nove zvrsti.

Pripravljete country muzikal. Kdaj bo premiera in kdo so drugi "kavboji" v predstavi?
Prezgodaj je o tem govoriti. Zdaj pripravljam novo ploščo, 8. marca bom imela koncert v Hali Tivoli, dan prej v Mariboru, dan pozneje v dvorani Leona Štuklja. Muzikal začnemo vaditi šele spomladi, premiera pa bo septembra. Vendar o tem ne smem govoriti tudi zato, ker mi je prepovedal režiser (smeh).

Bliža se Ema. Jo boste spremljali in kdo je vaš favorit?
Brigita Šuler. Slišala sem njeno skladbo in je res evrovizična. Jaz sem gost na Emi, v finalnem večeru bom zapela dve pesmi.

Vas bomo kdaj videli na Emi kot tekmovalko, in ne kot gostjo?
Ne (smeh).

Kdo je danes vaša konkurenca? Nekdaj naj bi bila to Simona Weiss.
Obe sva dobro delali. Kaj je konkurenca? One že dolgo ni več na glasbeni sceni, jaz imam svojo pozicijo. Normalno je, da prihajajo mladi pevci, ampak danes je veliko medijskega kaosa. Mediji zahtevajo veliko mesa, zato se mladi, talentirani pevci ne morejo razviti.

Na vaši spletni strani piše, da ste najbolje prodajana slovenska pevka vseh časov. Koliko plošč in kaset ste že prodali?
Pred dvema, tremi leti sem prodala 1,5 milijona plošč in kaset, zdaj pa je ta številka še višja.

Marca boste praznovali 20. obletnico glasbenega ustvarjanja, izdali ste prav toliko albumov. Ali še vedno znate na pamet prav vsa besedila?
Včasih se zgodi, da imam kratek stik pri pesmih s prvih albumov. Vendar imam srečo, da si zelo hitro zapomnim besedilo.

In katere so vaše najljubše pesmi?
Od slovenskih so to Naj nihče se ne zbudi in Moj dom. Od tujih pa Kadar te ni, s katero sem zmagala na Makedonskem festivalu.

Kaj pa na koncertih najraje slišijo vaši poslušalci?
Prav tako pesmi Moj dom in Naj nihče se ne zbudi, največje ovacije pa dobim pri opernih arijah. Te zapojem na koncu vsakega koncerta. Slovenci smo veliki glasbeni sladokusci in se res spoznamo na glasbo.

Znani ste bili po svojih zahtevah, da vas snemajo z levega profila. Še vedno vztrajate pri tem?
To je bilo malo heca (smeh). Ampak je deloma tudi res. Levi profil je bolj prijazen in jaz si želim izgledati prijazna.

To je bilo malo heca, a je deloma tudi res.

O levem profilu

Slovenci smo glasbeni sladokusci.

O slovenskem okusu