Tržiške obrti so predvsem čevljarstvo, usnjarstvo, nogavičarstvo in tekstilstvo. (Fotografija je arhivska.) Foto: BoBo
Tržiške obrti so predvsem čevljarstvo, usnjarstvo, nogavičarstvo in tekstilstvo. (Fotografija je arhivska.) Foto: BoBo

Šuštarska nedelja je dogodek, ki povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost tega mesta. Sega v leto 1492, ko je Tržič prejel trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. To je po besedah Občine Tržič eden najpomembnejših dogodkov v mestu, ki vsako leto privabi množice obiskovalcev in ohranja živ spomin na tržiško obrtno dediščino.

"Šuštarska nedelja je več kot le sejem – je praznik, ki oživlja tržiško preteklost in povezuje vse generacije," so po poročanju STA povedali ob vrhuncu letošnjega štiridnevnega Šuštarfesta. Obiskovalci se tako lahko sprehodijo med stojnicami z različnimi izdelki, ki so postavljene vse od dvorane BPT, skozi ulico Balos do Trga svobode.

Sejem suhe robe in Šuštarska nedelja

Poleg sejma potekajo tudi otroške ustvarjalne delavnice in otroški program z Romano Krajnčan in etnološke predstavitve, obiskovalci pa se lahko preizkusijo tudi v športnih dejavnostih na parkirišču tržnice. Celotno dogajanje bo popestril koncert Nine Pušlar.

Po treh desetletjih so se po poročanju TV Slovenija vrnile tudi modne revije.

Za obiskovalce so zagotovljeni brezplačni prevozi s parkirišč do prireditvenega prostora, kar bo omogočilo enostaven dostop do dogajanja. Parkiranje je na voljo na več lokacijah v mestu, cena celodnevnega parkiranja pa je pet evrov.

V Ribnici 350 stojnic raznovrstnih rokodelskih mojstrovin

Ribniške ulice, običajno polne avtomobilov, so za en dan preplavili obiskovalci 350 stojnic, ki so obložene z izdelki domačih in gostujočih rokodelcev. Ti bodo prikazali tudi izdelavo suhe robe, ki velja za eno najstarejših obrti na Slovenskem in se po besedah Jožeta Zakrajška, predsednika Turističnega društva Ribnica, ki je spregovoril za TV Slovenija, pogosto prenaša iz roda v rod.

Na 47. Ribniškem sejmu je tako mogoče najti skoraj vse – od lesenih žlic, zobotrebcev do lončenih posod in drugih edinstvenih rokodelskih mojstrovin. Celodnevno dogajanje v povprečju obišče 30.000 ljudi, postreglo bo tudi z zabavo, bogato kulinariko in delavnicami, poroča STA.

Zaradi sejma so nekatere ceste v Ribnici danes zaprte. Dostop do osrednjega dela Ribnice z avtomobilom ni mogoč. Organizatorji zato voznike prosijo, da vozila parkirajo v neposredni bližini in se do osrednjega dela mesta odpravijo peš.