Slovenske orhideje bodo krasile Vatikan

Kot sta povedala Šegula in Ribič, bosta letos belim orhidejam dodala prav posebne rumene orhideje. Te orhideje so naravno bele, a so jih na inovativen način, ki je bil uporabljen prvič, v celoti prebarvali v živo rumeno barvo. Na predlog italijanskih kolegov so belim in rumenim orhidejam dodali še pisane orhideje v toplih barvah, rdečih in oranžnih odtenkov.

Orhideje bo dobavilo slovensko podjetje iz Dobrovnika Ocean Orchids. "Slovenija ni hortikulturna država, imamo pa orhideje, na katere smo lahko res ponosni," je pojasnila Šegula.

Za okrasitev bosta uporabljala edinstveno podlago za vstavljanje orhidej, ki jo je prav za to priložnost v sodelovanju s Šegulo izdelalo podjetje Smithers Oasis Adria, ki izdeluje cvetličarske gobe v Sloveniji.

Poleg bazilike bo s slovenskimi orhidejami okrašen tudi balkon bazilike, kjer papež tradicionalno podeli blagoslov mestu in svetu. Za dekoracijo balkona bosta uporabila tudi trtine veje, ki simbolizirajo, da vsi delamo v gospodovem vinogradu, sta še povedala Šegula in Ribič.

Aranžmaji v Vatikanu velika promocija

Slovenska strokovnjaka za floristiko in hortikulturo imata že veliko izkušenj z okraševanjem v Vatikanu, saj že od leta 2011 sodelujeta s Svetim sedežem, baziliko krasita za veliko noč in božič. Kot sta povedala, je to zanju že 19. krasitev v Vatikanu, 10. velikonočna, pri tem projektu pa sodelujeta popolnoma prostovoljno.

Ribič je poudaril, da sodelovanje z Vatikanom nadaljujeta tudi zaradi promocijskih motivov, saj je krasitev v vatikanske bazilike zaradi množične gledanosti vernikov priložnost za promocijo Slovenije in slovenskih orhidej. "Velika noč je največji krščanski praznik in vse oči sveta so uprte v Vatikan in papeža, ki opravlja slovesnosti," je pojasnil.

"Zame je to predvsem priznanje znanja in zaupanja," je na vprašanje, kaj njej osebno pomeni krasitev bazilike svetega Petra odgovorila Šegula. "Dva praznika preživljava skupaj na drugačen, deloven način. Toda to nama prinaša zadovoljstvo, saj je to najina stroka," je dodal Ribič.

Slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu bo dobilo tudi rumeno-modro kombinacijo slovenskih orhidej, ki jih bo v simbol podpore Ukrajini predalo ukrajinskemu veleposlaništvu v Vatikanu.