Lanska zmagovalca Slovenske popevke, Anžej Dežan in Marko Vozelj, sta se pred objektive postavila v družbi Anike Horvat, zmagovalke omenjenega festivala v letu 2006. Foto: MMC RTV SLO
Lanska zmagovalca Slovenske popevke, Anžej Dežan in Marko Vozelj, sta se pred objektive postavila v družbi Anike Horvat, zmagovalke omenjenega festivala v letu 2006. Foto: MMC RTV SLO
Novinci na Slovenski popevki: Gašper Rifelj, Juliette Justine, Aleksandra Cavnik in Samuel Lucas. Foto: MMC RTV SLO
Nostalgija z Markom in Anžejem
Letošnji izvajalci pred kamero

Novi in uveljavljeni obrazi ter povratniki s slovenskega glasbenega prizorišča so se zbrali v Muzeju novejše zgodovine Slovenije in izžrebali dvanajst zaporednih številk, med katerimi bo ena zagotovo postala srečna, saj si jo lasti prihodnji zmagovalec festivala.

Popevke in izvajalci po izžrebanem vrstnem redu:
1. Preproste stvari - Aleksandra Cavnik
2. Poglej me - Sendi
3. Vedno bom s tabo ostal - Samuel Lucas
4. Hočem, da je vse kot prej - Makaya
5. Poljubi me - Regina
6. Ti veš - Gašper Rifelj
7. Zate - Julliete Justine
8. Predam se vsa - Romana Krajnčan
9. Se slepim - Apolonia
10. Samo ti - Anika Horvat
11. Tisti nekdo - Prifarski muzikanti
12. Kdaj sem te nazadnje vprašal - Tomaž Domicelj, Srdjan Marjanović
Ob spremljavi kitare in s pesmijo Te ni, je lanski zmagovalec Slovenske popevke po izboru občinstva, Marko Vozelj, pred začetkom žreba, ki ga je povezovala tv-voditeljica Katja Tratnik, naznanil, da bo kmalu predal svojo "pevsko lento", kot so se pošalili njegovi kolegi.
Nove sile in legende združijo moči
"Povezovale bodo nove sile in legende na drugi strani," je ocenila nabor letošnjih popevk Mojca Menart, vodja in odgovorna urednica Založbe kaset in plošč, ki so jo malo v šali malo zares, ker kaset ne snemajo več, poimenovali "Založba kvalitetne produkcije", saj takšnemu imenu ustreza tudi kratica ZKP. Na dan Slovenske popevke pa bo ZKP RTV Slovenija poleg zgoščenke z vsemi skladbami letošnjega festivala izdala tudi restavrirane posnetke Elde Viler, ki letos praznuje 50 let svoje bogate glasbene kariere.
Izvajalci bodo 6. septembra stopali na oder, ki bo letos postavljen sredi studia 1 na RTV Slovenija. Kot je povedal odgovorni urednik razvedrilnega programa, Petar Radović so se za ta ukrep odločili izjemoma - zaradi finančnih razmer, ki trenutno pestijo našo državo in ves svet. Kot je znano, bosta gostitelja večera popevk že uveljavljeni voditeljski par Bernarda Žarn in Mario Galunič, ki sta za MMC že spregovorila v intervjuju.

Slovensko popevko si boste lahko ogledali na prvem programu Televizije Slovenija, prisluhnili pa ji boste lahko na prvem programu Radia Slovenija ter na frekvencah Radia Koper in Radia Maribor. Urednica Slovenske popevke je Diana Štraus Svetlik.

Druženje v muzeju je sklenil Anžej Dežan v družbi avtorja Patrika Grebla na klavirju s Šopkom maka, popevko, ki jo je strokovna žirija izbrala za najboljšo v letu 2008.

K. K./A. K.

Spodaj si oglejte nekaj fotografij z žreba, na desni pa nekaj izjav letošnjih izvajalcev, ki smo jih ujeli v MMC-jevo kamero.

Nostalgija z Markom in Anžejem
Letošnji izvajalci pred kamero