Mario Galunič in Bernarda Žarn veljata že za uigran voditeljski par, čeprav sta kot voditelja na odru skupaj stala le na Emi. Foto: Tina Ramujkić/Stane Sršen
Mario Galunič in Bernarda Žarn veljata že za uigran voditeljski par, čeprav sta kot voditelja na odru skupaj stala le na Emi. Foto: Tina Ramujkić/Stane Sršen
Mario Galunič
Mario je že več let gostitelj nedeljskih večerov v oddaji Spet doma. Ta konec tedna bo oddaja prvič na sporedu v soboto, ko bodo izbrali tudi zmagovalca tekmovanja Nova zvezda si ti. Foto: Stane Sršen
Bernarda Žarn
Bernarda Žarn je gostiteljica številnih prireditev, vodi pa tudi oddajo Prvi in drugi, v kateri predstavlja zanimive dogodke iz zakulisja oddaj TV Slovenija. Foto: Stane Sršen

Dvanajst izvajalcev letošnje Slovenske popevke je že izbranih, 11. junija pa bodo izžrebali še vrstni red nastopanja. Zares pa bo šlo sepetembra, ko bo znano, kdo bo nasledil lanska zmagovalca Anžeja Dežana s skladbo Šopek maka in Marka Vozlja s skladbo Te ni.

O pripravah na festival, njuni medsebojni kemiji in o samem festivalu pa smo se pogovarjali s prekaljenima voditeljema in gostiteljema letošnje Slovenske popevke Bernardo Žarn in Mariem Galuničem.


Ali ste že začeli pisati scenarij? Ga bosta napisala vidva ali se boste obrnili po kakšno pomoč, morda k Desi Muck?
Mario:
Za pisanje scenarija za september je še malo prezgodaj, vsaj zame. Pred sabo imam še dve zahtevni oddaji in sem z mislimi bolj pri njih kot kje drugje. Poleti bo dovolj časa, da se človek kaj pametnega spomni, vsekakor sem prosil urednika, da prepusti tokrat pisanje scenarija moji iznajdljivosti, vse skupaj si predstavljam kot klasičen glamurozni večer in po moje bo tako najbolje. Ko sva bila z Berni zadnjič skupaj na odru Eme, sva tako delala, in menda je bilo super. Je pa tudi res, da sva za pogledat oba zelo čedna in se po moje s scenarijem ni treba preveč truditi, samo da prideva lepo zagorela na oder, pa je popevka narejena (no, to je bilo bolj za hec, da me ne bo kdo vzel po pomoti resno).
Bernarda: Tudi jaz se zelo rada spominjam finalnega večera Eme 08, ki sva ga povezovala skupaj. Prav lušno sva se imela tudi na delovnem snemalnem potepu po Beogradu, tako da sem takoj za, da jo spet kam mahneva:-) Za pisanje scenarija je res še dovolj časa in v poletni sproščenosti se bo gotovo kaj finega zaiskrilo, Mario pa ima toliko televizijskega znanja in izkušenj, da bi bilo škoda prositi še koga drugega za pisanje scenarija.

Sta že dobro uigran duet. Kaj vama je najbolj všeč na drug na drugem?
Mario:
Sicer sva z Bernardo pred kamerami sodelovala samo enkrat, a očitno sva se ljudem tako vtisnila v spomin, da se zdi, kot da sva uigran duet. To naju še čaka (smeh). Je pa res, to vam povem na uho, da sva bila na odrih že večkrat skupaj na različnih prireditvah, nazadnje minuli teden, tako da se seveda dobro poznava. Berni je zelo zanesljiva in skrbna in prijetna in prijazna sovoditeljica in oseba, ki brez slehernih zvezdniških muh poskrbi, da stvari med voditeljema tečejo s čim manj stresa in da je vse skupaj enostavno prijetno delo. Tudi sam ne maram kompliciranja, in to zelo cenim tudi pri svojih sovoditeljicah. V bistvu je vse skupaj samo zabava, a ne?
Bernarda: Ja, seveda, vsaj malo se moraš zabavati med vsakim delom, s humornim in pozitivnim pristopom pa je lažje premagovati tudi vse morebitne težave in zagate. Tudi jaz imam zelo dobro mnenje o Mariu, tako zelo dobro, da obstaja nevarnost, da ga bom kar preveč hvalila:-) A Maria zares iskreno spoštujem, je velik profesionalec, izjemno inteligenten, razgledan, pronicljiv, igriv, iznajdljiv ... Skratka, super televizijski mož (smeh).


Kaj menite, kje na slovenski sceni je prostor za Slovensko popevko, v primerjavi z Emo in Melodijami morja in sonca?
Mario:
Gre pač za negovanje zlate tradicije in seveda bi si pesmi morale poiskati več prostora v našem medijskem svetu. Včasih se slišijo morda premalo moderne, prezahtevne, a vseeno mislim, da ni nujno tako. Na popevki smo slišali že kar nekaj nepozabnih melodij, tudi v zadnjih letih. In če bi se na leto našli vsaj dve, bi to bilo dovolj. Ne vem, kako bo letos, ker pesmi še nisem slišal, a nekaj imen obljublja veliko. Mislim na izvajalce in avtorje, samo da so še priredbe za orkester dobre, pa smo na konju. Malo je nerodno, ker je popevka tako rekoč prva prireditev po poletju in je težko promovirati festival sredi avgustovske vročine. Morda je bil pomladni ali jesenski termin zato boljši. Za MMS je že prav, da je na sporedu na začetku poletja, Ema pa ima čisto dovolj prostora pod slovenskim soncem.
Bernarda: Se strinam z Mariem, brez kakršnega koli ugovora:-). Slovenska popevka je gotovo zelo pomemben glasbeni festival s častitljivo tradicijo, a pogledom, zazrtim v prihodnost.

Kakšne spomine imate na Slovensko popevko, katera zmagovalna skladba s tega festivala vam najprej pride na misel?
Mario:
Najprej mi pride na misel Šifrerjeva Za prijatelje, to je bila prva zmagovalna popevka po dolgi pavzi, ki si jo je Popevka privoščila. Bil je krasen dogodek na Ljubljanskem gradu. Seveda se spomnim tudi Anike in njene popevke Belo nebo, pa Yuhubande s Katjo, takrat sem sam vodil popevko, pa Anžeja, da ne govorim o zlatih letih, tam je skladb preveč, da bi si upal katero izpostaviti. Na svojem iPodu jih imam kakih 200 in jih neprestano poslušam, to pove dovolj.
Bernarda: Tudi jaz zelo rada prisluhnem starim slovenskim popevkam in občudujem mnoga poetična besedila. Če pa moram izbrati eno, naj bo to - času primerna - Poletna noč. Tudi zaradi besed 'pridi kdaj pome z ognjem v očeh', ker nam ravno tega (pre)pogosto manjka.

A. M./A. P.