Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je v pokoju dva meseca. Foto: EPA
Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je v pokoju dva meseca. Foto: EPA
Stipe Mesić v Hri-baru

Mesić se je v Hri-baru popolnoma sprostil in na vprašanje Hribarja, ali mu je res všeč neka svetlolaska iz slovenskega protokola, odgovoril z vprašanjem: "Zakaj samo ena?" Voditelju je obljubil, da mu bo njeno ime zaupal po oddaji.

Kaj meni o odnosu Pahor-Kosor?
Beseda je med drugim tekla tudi o odnosu med slovenskim premierjem Borutom Pahorjem in hrvaško premierko Jadranko Kosor. "On je čeden moški in ona je lepa ženska. Vendar jaz na vse to gledam bolj kot na diplomacijo in mislim, da sta prav onadva zaslužna za boljše odnose med ljudmi. Sprostila sta odnose med Slovenijo in Hrvaško in to je najpomembnejše," je bil diplomatski Mesić.

Med pogovorom je zadnji predsednik SFRJ-ja tudi povedal, da ga je v Slovenijo leta 1991 pretihotapil njegov prijatelj dr. Božo Dimnik, ki je tudi organiziral srečanje s takratnim nemškim zunanjim ministrom Hansom Dietrichom Genscherjem. Na sestanku je Mesić povedal, da Jugoslavija v takšni obliki ne more preživeti, in predlagal nov model, ki pa za takratnega predsednika Srbije Slobodana Miloševića ni bil sprejemljiv. "Če tisti model ne bi bil uspešen, bi šli lahko vsak svojo pot in vse države nekdanje Jugoslavije bi lahko prišle v Evropo brez vojne," je dodal.

Šalo z majico dobro sprejel
Beseda je nanesla tudi na hrvaški turizem. Po besedah Mesića bi bilo "sijajno", če bi Slovenci avtoceste združili s hrvaškimi, saj nam "vedno manjka par kilometrov". Šaljivi Mesić je dobro sprejel tudi Hribarjevo šalo z majico z napisom "I don't ned sex, the Government fucks me every day". Na Hribarjevo vprašanje, ali pozna majico, je Mesić v smehu le dejal, da jo je že videl, vendar da sam ni v vladi.

Konec julija je namreč snemalec hrvaške komercialne televizije RTL z majico s takšnim napisom tako razjezil hrvaško premierko in ministre, da je ostal brez službe. Majico je pozneje na dobrodelni dražbi kupil neki Ljubljančan.

Spodaj si lahko ogledate izsek iz oddaje, na desni pa video celotne oddaje.

Stipe Mesić v Hri-baru