Guinnessova rekorderka bogato obrodila

Pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu so danes slovesno 26. zapovrstjo obrali najstarejšo žlahtno vinsko trto na svetu. Guinnessova rekorderka je kljub skoraj poltisočletnem življenju še vedno pri dobrih močeh, kar dokazuje tudi odlična letina. Po prvih ocenah bo iz njenega grozdja pridelana žametna črnina najboljša v zadnjih desetletjih.

Stara trta na Lentu je zaščitena kot naravni spomenik, je simbol Maribora in vse vinorodne Slovenije. Iz njenega grozdja običajno vsako leto pridelajo okoli 25 litrov vina, ki ga polnijo v posebne stekleničke, te pa mariborska mestna občina uporablja za protokolarne namene.

S trgatvijo na Lentu se je v Mariboru tudi končal 12. vinsko-kulinarični festival, namenjen najstarejši mestni prebivalki. Pri izvedbi številnih dogodkov je sodelovalo več kot 500 ljudi iz različnih društev, kot vselej se je začelo z 28. splavarskim krstom, vrhunec festivala pa je bila trgatev stare trte. Uspeh letošnjega festivala je bil tudi zaradi Evropske prestolnice kulture visoko nad pričakovanji.

Več si poglejte v prispevku novinarja Mateja Korošca.