Tone Fornezzi - Tof in Simona Vodopivec Franko se dobro poznata še iz časov priljubljenega Moped šova. Levo producentka prireditve Slovenec leta (posnetek bo v soboto zvečer na TV SLO 1) Božena Zabret. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tone Fornezzi - Tof in Simona Vodopivec Franko se dobro poznata še iz časov priljubljenega Moped šova. Levo producentka prireditve Slovenec leta (posnetek bo v soboto zvečer na TV SLO 1) Božena Zabret. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Milan Kučan
Milan Kučan je bil kar 12-krat Slovenec leta. Foto: MMC RTV SLO
Srečko Katanec
Srečko Katanec, ki je v vlogi selektorja Slovenijo popeljal na evropsko in svetovno nogometno prvenstvo, je leta 2001 dobil največ vabil za kosilo bralcev Nedeljskega dnevnika. Foto: EPA
Tof razkril, kdo je Slovenec leta

Dobitnik srebrne olimpijske medalje v Sarajevu se sicer ne udeležuje takšnih prireditev, toda tokrat bo naredil izjemo. Drugega mu niti ne preostane: "Mora priti, sicer mu naslednji teden ne bom kuhala," je v pogovoru za MMC povedala njegova žena Simona Vodopivec Franko, ki bo ob Boštjanu Romihu vodila prireditev. Pred MMC-jevo kamero smo povabili še pobudnika akcije Slovenec leta Toneta Fornezzija - Tofa.

To bo že 22. prireditev Slovenec leta. Tof, ker ste pobudnik te akcije, vas sprašujemo: bi znali našteti vse zmagovalce?
Ja, bi si upal. Prvi je bil oče naroda Janez Stanovnik, potem pa je bil približno 14-krat Milan Kučan ...

... kar tukaj se ustaviva. Njegovi nasprotniki so vam morda kar očitali, zakaj tolikokrat Kučan, kot da bi mu vi omogočili zmago?
Res so nam očitali, toda vsa vabila, ki so prišla na dopisnicah, smo imeli shranjena. Kar nekajkrat so se najavili nejeverni Tomaži, pa jim je naša tajnica Sonja pokazala kupe vabil. Vse je bilo shranjeno. Kučan je dobival po 15 tisoč vabil! Nobenega dvoma ni bilo, zmagoval je prepričljivo. Morda bi še danes zmagoval, toda sam se je odločil, da noče biti več Slovenec leta, ker ni več na položaju, da bi lahko izpolnjeval pričakovanja tistih, ki bi glasovali zanj.

Kdo bo letos zmagovalec?
Lahko povem, da bo prepričljivo zmagala smučarska tekačica Petra Majdič, in to tako prepričljivo kot nekoč Kučan.

Če bi za leto 1984 izbirali Slovenca leta, bi verjetno zmagal Jure Franko, ker je v Sarajevu osvojil olimpijsko medaljo. Tokrat bo voditeljica prireditve njegova žena Simona. Kaj lahko poveste o vaši dolgoletni sodelavki?
S Simono sodelujeva že toliko let, da mi bo kar zamerila, če povem, koliko. 15 let je bila tudi članica Moped šova. Verjetno je bila tudi edina, ki je bila na vseh prireditvah Slovenec leta, saj za to prireditev oživimo Moped šov. Tudi letos ga bomo. Prireditev bo snemala nacionalna televizija, ki je želela videti kvalitetnejšo voditeljico. Ob Boštjanu Romihu bo vodila prireditev.

Simona, je to velik izziv za vas?
Izziv je že delatis Tofom, tako da imam že vseh zadnjih 25 let izzive. Tof po navadi reče: na tej prireditvi boš delala to in to in letos je zraven prišlo še tole voditeljstvo, ki pa ga seveda nočem podcenjevati. Pripravila se bom najbolje, drugače pa sem bolj pevka.

V Litijo naj bi prišli slovenski dobitniki zimskih olimpijskih medalj. Bo zraven tudi vaš Jure Franko?
Mora, sicer mu naslednji teden ne bom kuhala.

Najbrž ima Jure že dovolj vprašanj, povezanih z olimpijsko medaljo. Znata vse to izključiti v zasebnem življenju?
Jure zelo. Ne udeležuje se nobenih javnih prireditev, razen če gre za dobrodelnost. Umaknil se je iz medijskega sveta. Tokrat bo naredil izjemo.

Gre še kdaj v Sarajevo?
Moral bi iti prejšnji teden, vendar ni šel, gre pa tja februarja. Lani je bil nazadnje.

Ga še sprejmejo kot velikega junaka?
Imela sem to srečo, da sem bila zraven, sicer ne bi verjela: kot da bi bile olimpijske igre pred enim letom! Res je pri njih zapisan z zlatimi črkami.

Tof: Tega se ne da povedati. Zanimivo je, da ga spoznavajo mlajši, čeprav takrat še rojeni niso bili. Še vedno se sliši: volimo Jureka više od bureka.

Tof, ker radi potujete, nas zanima: boste letos šli na olimpijske igre v Vancouver?
Ne, šel bom na svetovno prvenstvo novinarjev v smučanju, in to v Maroko, v Afriko, na Atlas, 3.000 metrov visoko.

Ste še dober tekač na smučeh?
Trudim se.

Slovenka leta Petra Majdič bi vam lahko dala kakšen nasvet ...
Z njo sva že tekla in trenirala skupaj. Njene tekme in uspehe doživljam drugače kot preostali navijači. Ker sem tudi sam tekač, sem zelo počaščen, da bo Petra zasedla prestol, žal pa še ne vemo, ali bo lahko prišla na prireditev, saj se pripravlja na olimpijske igre in je ne želimo motiti. V skrajnem primeru bo na velikem zaslonu, bosta pa prišla njena mama in oče.

Pripravljate poleg prihoda dobitnikov olimpijskih medalj še kakšno presenečenje?
Kar nekaj jih bo. S Simona bova uprizorila tudi finale Kmetije polslavnih.

Dozdajšnji Slovenci leta:
2008 Danilo Türk
2007 Danilo Türk
2006 Borut Pahor
2005 Milan Kučan
2004 msgn. Alojzij Uran
2003 Milan Kučan
2002 Milan Kučan
2001 Srečko Katanec
2000 Davo Karničar
1999 Milan Kučan
1998 dr. Janez Drnovšek
1997 Milan Kučan
1996 Milan Kučan
1995 Milan Kučan
1994 Milan Kučan
1993 Milan Kučan
1992 Milan Kučan
1991 Milan Kučan
1990 Milan Kučan
1989 Milan Kučan
1988 Janez Stanovnik

Tof razkril, kdo je Slovenec leta