Žive jaslice bo uprizorilo več kot 53 nastopajočih. Foto: Postojnska jama
Žive jaslice bo uprizorilo več kot 53 nastopajočih. Foto: Postojnska jama
Žive jaslice
Letos jih bodo uprizorili že 22. Foto: Postojnska jama
Žive jaslice v Postojnski jami

V najbolj obiskani slovenski turistični znamenitosti bodo od danes naprej na ogled svetopisemski prizori, ki vsako leto pritegnejo številne obiskovalce.

Svetopisemsko zgodbo v podzemnem svetu uprizarjajo že več kot dve desetletji, zamisel za to pa se je porodila režiserju Gregorju Tozonu. Tudi letos so jih postavili na podoben način, kot jih je pred nekaj več kot dvema desetletjema Tozon, z leti pa so žive jaslice postajale vse zanimivejše, saj so v podzemnem svetu nastopili tudi znani glasbeniki.

Praznične dni sta s svojima nastopoma leta 2009 popestrila Helena Blagne in Oto Pestner, letos pa v jami prepevata Julija Kramar, ki poje Ave Mario, in Peter Vode, ki Gruberjevo Sveto noč izvaja na kitaro.

Kramarjeva je dejala, da ji je v veliko čast, da je del tako lepe tradicije: "Marsikoga sem že pripeljala na ogled jame, nikoli pa si nisem mislila, da bom v jami pela, da bom del živih jaslic. To je poseben občutek!" Tudi Peter Vode je vesel, ker so ga povabili k sodelovanju: "Vedno sem si želel preizkusiti akustiko jame. Vesel sem, da bom lahko komu polepšal praznike, tako kot jih bodo oni meni."

Direktor Postojnske jame Marjan Batagelj, je dodal, da bo to za pevce (v jami jih bo v tem času nastopilo okoli 880, op. a.) zagotovo naporna izkušnja, a da ni treba skrbeti za njihov glas, saj je v jami visoka temperatura (okoli osem stopinj).

Po dveletnem premoru bodo jaslice uprizorili tudi na praznik Svetih treh kraljev, takrat pa bodo v jami nastopili tudi Praški filharmonični otroški zbor in Deški pevski zbor Bonifantes iz Češke, druge dni pa bodo za glasbeni program poskrbeli pevski zbori iz Slovenije in zamejstva.

Jama z dobrim izkupičkom
Batagelj je na koncu dejal, da so v jami izredno zadovoljni z iztekajočim se letom, saj, kot sam pravi, verjetno v vsem obdobju po osamosvojitvi ni nikoli tako dobro poslovala - dvignili so prihodke, povečal se je obisk, v hudih časih pa jim je uspelo dvigniti tudi število zaposlenih. Batagelj je odkril, da bodo zgradili nov most čez reko Pivko, veseli pa tudi to, da so začeli obnavljati hotel - do maja naj bi obnovili celotno pritličje.

Predpremiero živih jaslic si lahko pogledate v videonovici, če pa bi si želeli svetopisemske prizore pogledati raje v živo, pa so ogledi 25., 26., 29. 12. in 1. 1., 2. 1., 6. 1. ob naslednjih urah: 14.00, 15.00 in 16.00. Cena vstopnice za odrasle je 17 evrov, za otroke pa 9.

Žive jaslice v Postojnski jami