Prva slovenska sorta vrtnic nosi ime po Francetu Prešernu. Foto: RTV SLO
Prva slovenska sorta vrtnic nosi ime po Francetu Prešernu. Foto: RTV SLO
Festival vrtnic v Novi Gorici

Od zdaj bo v mestu vrtnic tudi vonj po Prešernu ... Tako je namreč žlahtnitelj, ki jo je vzgojil, doktor Matjaž Kmecl, poimenoval prvo slovensko vrtnico. Njeni cvetovi so nežno rožnati, veliki v premeru tudi do dvanajst centimetrov. Na mestu vrtnic so posadili tri sadike vrtnic "Prešeren", prvih vrtnic, ki so jih križali in vzgojili v Sloveniji. Zaradi njene redkosti bodo sadike vrtnice Prešeren varovane z videonadzorom.

Dve sadiki vrtnice Prešeren so že posadili na vrtu frančiškanskega samostana na Kostanjevici nad Novo Gorico, poleg novogoriškemu županu podarjene vrtnice pa so do zdaj prodali le še 17 sadik ljubiteljem vrtnic. Vrtnica Prešeren je bila prvič predstavljena leta 2008 v Arboretumu Volčji Potok, nato pa so jo dve leti testirali v Bundessortenamtu v Hannovru.

Nova Gorica - mesto vrtnic
Na lepoto prve slovenske vrtnice bomo morali še počakati, na novogoriškem festivalu vrtnic pa lahko ves maj občudujete več kot šest tisoč vrtnic.

Med trajanjem festivala je na ogled zbirka starinskih vrtnic burbonk na vrtu frančiškanskega samostana na Kostanjevici nad Novo Gorico, vodeni so ogledi nasadov z več kot šest tisoč vrtnicami po mestnih parkih in zelenicah, občudujete lahko šopke s kraljico rož, vrtnice postrežejo tudi na krožniku in z njenimi cvetnimi listi razvajajo dekleta in žene v kozmetiki.

Več o festivalu vrtnic v Novi Gorici si lahko pogledate v prispevku novinarke Mojce Dumančič.

Festival vrtnic v Novi Gorici