Maja je z vinom povezana že od otroštva. Foto: RTV SLO
Maja je z vinom povezana že od otroštva. Foto: RTV SLO
Lidija Mavretič
Lidija Mavretič je prva slovenska vinska kraljica. Foto: RTV SLO
Vinska kraljica Slovenije je ...

Maja, študentka farmacije, prihaja iz vinogradniške družine, ki obdeluje osem hektarjev vinograda in letno napolni okrog 10.000 buteljk.

Ko se ne posveča žlahtni kapljici, je prostovoljka pri dobrodelni organizaciji in vodička po Angliji. Vinska kraljica za leto 2006 se zaveda, da jo v letu "kraljevanja" čaka veliko dela, svoje zadolžitve pa zelo dobro pozna: "Moja naloga je promovirati slovenska vina in vinorodne dežele, pomagati vinogradnikom in se truditi za kulturno pitje vina."

Na izbor, ki poteka pod okriljem Pomurskega sejma, se je prijavilo sedem kandidatk, zmagovalko je izbrala štiričlanska žirija. Za zmago pa je potrebno veliko več kot lepota, samski stan in starost med 18 in 24 let.

Kraljica ima pomembne naloge
Direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec je dejal: "Dekle mora imeti veliko znanja o vinih, splošnega znanja, kulturo obnašanja, odnosa do vina in do slovenske vinske kulture, pa tudi do vinorodne države, kar Slovenija vsekakor je."

Pred Majo so bile okronane ...
Pred njo so vinske kraljice postale Lidija Mavretič, Selma Lukač, Katarina Jenžur, Irena Kupljen, Martina Stegovec, Jerneja Bratuša, Tjaša Koroša, Simona Štraus, Vesna Bajuk in Maja Cigoj.

Vinska kraljica Slovenije je ...