Erazem Predjamski je odprl viteški turnir. Foto: turizem-kras.si
Erazem Predjamski je odprl viteški turnir. Foto: turizem-kras.si
Viteški boj
Vitezi so predstavili svoje bojne veščine. Foto: turizem-kras.si
Obiskovalvi turnirja
Obiskovalci so uživali v lepem vremenu in viteških predstavah. Foto: turizem-kras.si

Osrednji del prireditve, ki je po besedah organizatorjev privabila okoli 7.000 obiskovalcev, je bil viteški turnir, na katerem so se med drugimi predstavili vitezi konjeniki in mečevalci.

Pestro celodnevno srednjeveško dogajanje namenjeno zabavi plemičev, tlačanov in otrok se je odvijalo na sedmih različnih prizoriščih. Viteške skupine so najprej predstavile različne bojne veščine in spretnosti z vsemi orožji "peš in jež". Popoldan so se vitezi spopadli še na turnirskem tekmovanju, cel dan pa si je bilo mogoče ogledati tudi način življenja v viteškem taboru.

Vitezi so se udeležili turnirskega tekmovanja
ačetek Erazmovega viteškega turnirja ob 10. uri so naznanili topovski streli in fanfare. Viteške skupine iz Slovenije, Češke, Srbije in Italije so najprej predstavile različne bojne veščine in spretnosti z vsemi orožji "peš in jež". Popoldan so se vitezi lokostrelci, mečevalci in konjeniki spopadli še na turnirskem tekmovanju, cel dan pa si je bilo mogoče ogledati tudi način življenja v viteškem taboru. Poleg tega si je bilo v Predjami mogoče ogledati tudi tabor kmetov, ki so se zabavali na svoj način, obiskovalci pa so se lahko pomerili v t. i. gaudi oz. hudomušnih kmečkih triatlonskih igrah. Poskrbljeno je bilo tudi za otroke, ki so jim bile za grajsko kaščo namenjene posebne igre in turnir, ustvarjalne delavnice ter lutkovna predstava.

Na rustikalnih stojnicah na trgu pri Erazmovi lipi so svojo robo razstavili mojstri stare obrti, manjkali pa niso niti renesančni godci niti bogata srednjeveška pojedina. Ta je že vsa leta posebnost turnirja, saj vključuje jedi pripravljene po izvirnih srednjeveških receptih, ponujene na način, ki je bil v veljavi pred pol tisočletja.

Na turnirju tudi Baumkirchner in škof Piccolomini
Erazmov srednjeveški viteški turnir pripravlja Postojnska jama turizem skupaj z društvom ljubiteljev srednjega veka in zgodnje renesanse Erazmovi gradniki ter turističnim društvom Erazem Predjamski in je zasnovan na znanju, zapiskih in ilustracijah iz 16. stoletja, saj je Predjamski grad današnjo podobo dobil leta 1583, ko je bil dograjen vhodni renesančni stolp.

Obiskovalce, ki so se lahko preizkusili v številnih srednjeveških spretnostih, je tudi letos pozdravil njegov najslavnejši prebivalec Erazem Predjamski, kot gosta pa sta se mu pridružila še prijatelj Andrej Baumkirchner, ki je Dunaj rešil pred Turki, ter škof Piccolomini, poznejši papež Pij II., ki je posvetil cerkvico v Predjami. Tam je svoje pridige danes bral Janez Svetokriški. Sicer pa je na današnji prireditvi nastopilo preko 400 posameznikov.