Skupina Sestre je na slovenski sceni prebila led v tovrstni podobi. Foto: RTV SLO
Skupina Sestre je na slovenski sceni prebila led v tovrstni podobi. Foto: RTV SLO
Voditelja Eme
Voditelja sta se za to podobo odločila šele po ustvarjanju okvirnih skečev. Foto: RTV SLO

Mnogi se sprašujejo, zakaj se moški voditelji vedno pogosteje odločajo za preobrazbo v ženske in kaj narekuje te smernice. Za mnenje smo povprašali Janeza Škofa, enega izmed voditeljev Eme, ter Vlada Miheljaka in Gregorja Tomca, oba profesorja na Fakulteti za družbene vede.

Škof nam je povedal, da sprva ni bilo mišljeno, da bosta z voditeljem oblečena v ženski. Idejo za takšno podobo sta dobila šele potem, ko sta imela pripravljenih nekaj skečev. Izkazalo naj bi se namreč, da so šale bolj prišle do izraza v takšni podobi.

Vlado Miheljak je za MMC povedal, da gre pri preoblačenju moških v ženske v zabavnih oddajah, v tem primeru voditeljev na Emi, za poskus emancipacije marginalih skupin. S podobnimi nastopi naj bi se rušile pregrade, Slovenija pa naj bi se tako približevala trendu, ki je v tujini že dalj časa.

Slovenci smo strpni
Gregor Tomc pa nam je povedal, da je preoblačenje moških v ženske kazalec dokaj visoke spolne sproščenosti Slovencev. Če se namreč nekaj prikazuje na nacionalni televiziji, sinonimu kulturne konservativnosti, v najbolj gledanem času, potem ta stvar res nikogar več ne moti. Pred leti strpen odziv na Sestre samo potrjuje, da se poigravanje s spolnimi vlogami ljudem ne zdi več posebno sporno.

Tomc je še dodal, da obstaja podoben proces tudi pri ženskah, ki od začetka modernosti vse bolj enakopravno stopajo v javno sfero. To se kaže tudi v oblačenju. Danes na primer nikogar več ne moti, če se ženske oblačijo v hlače. Po njegovem mnenju bo stereotipnih spolnih vlog v prihodnje vse manj.