Slovensko občinstvo se Dina Merlina očitno nikoli ne naveliča. Foto:
Slovensko občinstvo se Dina Merlina očitno nikoli ne naveliča. Foto:
Dino Merlin
Številni obiskovalci so želeli v objektiv ujeti svojega ljubljenca na odru. Foto: MMC RTVSLO
Vesna Zmijanac
Vesna in Dino sta glasova združila že dvakrat, obakrat zelo uspešno.
Hari Varešanović
Dabogda, duet Dina in Harija, je letos poleti popolnoma obnorel Sarajevčane, nad pesmijo pa je navdušeno tudi slovensko občinstvo. Foto: EPA
Digitalni odštevalnik časa je stopnjeval napetost pred začetkom koncerta. Foto: MMC RTVSLO

Tako vsaj lahko sklepamo po navdušeni množici, ki je v soboto zvečer v nabito polni dvorani Gospodarskega razstavišča na koncertu legendarnega sarajevskega pevca Dina Merlina na ves glas prepevala tako staro uspešnico Kad zamirišu jorgovani kot tudi pesem Klupko z njegovega zadnjega albuma v duetu z Vesno Zmijanac.

Dinovi oboževalci so se pred nekaj meseci razveselili njegovega novega albuma Ispočetka, mnogi pa so začudeni dvignili obrv, ko so na seznamu pesmi našli tudi duet z Vesno Zmijanac. Takoj se je vnela burna razprava, saj sta pevca že pred desetimi leti posnela megauspešnico Jorgovani, zato so nekateri novi duet Klupko označevali kot "nepotrebno pogrevanje stare juhe" in "prisiljeno hlastanje za staro slavo", pesmi pa napovedovali vse prej kot svetlo prihodnost. Vendar sta Dino in Vesna očitno vseeno zmagovita kombinacija, kar je dokazala tudi večtisočglava množica na včerajšnjem razprodanem koncertu, ki se je razveselila tako Jorgovanov kot Klupke.

Sarajevo nosi v srcu
Dino pa je za slovenske poslušalce pripravil še eno darilo - na odru se mu je pridružil tudi Hari Varešanović, v javnosti bolj znan kot pevec skupine Hari Mata Hari. Na albumu Ispoćetka je namreč tudi duet obeh bosanskih zvezdnikov, ki nosi naslov Dabogda, njegovi veseli ritmi pa so dvorano spravili v pravi delirij. A tudi, ko je bil Dino na odru sam, obiskovalcem koncerta ni bilo dolgčas. Najprej je postregel z uspešnicami z novega albuma, kot so Deset mladja, Da šutiš, Nedostaješ ..., kar je povzročilo predvsem negodovanje pri nekaterih obiskovalcih, ki so glasno zahtevali stare uspešnice. Drugi so jih mirili, da je koncert pač namenjen promociji novega albuma, zato je logično, da odpoje večino novih pesmi. Nazadnje pa so vsi prišli na svoj račun, saj seveda ni šlo brez uspešnic s prejšnih albumov Burek, Sredinom, pa tistih še starejših, kot sta Bosnom behar probeharao in Barbika. Vseeno pa starih duetov ni pel sam, na odru je glas za pesmi, kot je Godinama, posodila tudi Dinova spremljevalna pevka.

Oglejte si tudi MMC-jev videointervju z Dinom Merlinom, posnet pred koncertom!

Na koncertu tudi znani obrazi
Dino je v Sloveniji pogost gost, zadnje čase ima v naši majhni državi koncert prav vsako leto, tudi po dvakrat. Maja letos je tako že nastopil v grosupeljski igralnici, prav tako maja lani, včeraj je bil na Gospodarskem razstavišču tako kot tudi leta 2006. Predtem pa so ga gostile tudi ljubljanske Križanke. A slovensko občinstvo se kljub pogostosti nastopov Dina očitno vseeno ne naveliča, saj je zgodba enaka prav na vsakem koncertu - neznanska gneča in petje z vseh grl. Tokrat smo med obiskovalci opazili tudi navdušenega ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki se pomešal med "navadne smrtnike" in nogometnega asa Sebastjana Cimerotiča.

Kako veš, da je v Ljubljani koncert?
Koncert, ki ga je Dino začel s petminutnim odštevanjem na velikem platnu, je bil razprodan, ta velika množica obiskovalcev pa je povzročila že vsem dobro znani prizor, kadar gre za velik koncert na Gospodarskem razstavišču - prometno ohromljena Vilharjeva cesta in nepopisna gneča na Dunajski, zaparkirani pločniki in zelenice. Po koncertu pa v središču mesta popolnoma okupirani kioski s hitro hrano, saj so si utrujeni obiskovalci, ki so več kot dve uri poskakovali in poplesovali, moči vračali z bureki, s kebabi, pleskavicami in hot dogi. Ko so se okrepčali, pa so se številni odpravili zabavat naprej in tako še hladnejše nedeljsko jutro po že tako hladni sobotni noči dočakali v enem izmed ljubljanskih lokalov, kjer goste kratkočasijo vroči ritmi balkanske glasbe.

Tina Hacler