Tekstilna industrija je ena največjih onesnaževalcev, ki jo z brezglavim nakupovanjem in metanjem še povsem uporabnih oblačil stran, samo še spodbujamo. Zakaj ne bi torej oblačil, ki smo se jih naveličali, zamenjali za
Tekstilna industrija je ena največjih onesnaževalcev, ki jo z brezglavim nakupovanjem in metanjem še povsem uporabnih oblačil stran, samo še spodbujamo. Zakaj ne bi torej oblačil, ki smo se jih naveličali, zamenjali za "nova"? Foto: MMC RTV SLO

Ekologi brez meja, ki so prvi tovrstni dogodek pripravili zadnji dan novembra, naslednji pa bo na vrsti v ponedeljek, opozarjajo, da Slovenci vsako leto odvržemo okoli 400 ton tekstila – še leta 2002 je na smetišču končalo 72 ton oblačil, sedem let pozneje pa že kar 400 ton –, vsako leto pa ga uvozimo okoli 18.000 ton (9 kilogramov na prebivalca), a ločeno zberemo le pol kilograma.

Ker pogosto vržemo stran oblačila, ki so še povsem uporabna, morda potrebujejo le manjše popravke ali pa oblikovalsko "prenovo", so v društvu združili moči z modnimi oblikovalkami in 35 kosov oblačil, ki so jih našli odvržene po Sloveniji, preoblikovali, malce polepšali, jih tako "vrnili v življenje" in na koncu predstavili na posebni modni reviji.

Sočasno pa ljudi vabijo, da se udeležijo posebnih dogodkov, t. i. Zmenkov z drugo obleko, na kateri si bodo lahko (v družbi znanih Slovenk in Slovencev) izmenjali po pet kosov oblačil, obutve, modnih dodatkov in podobnega, ki so jih prerasli, se jih naveličali, skratka, jih ne nosijo več.

"Oblačila, ki se na Zmenku z drugo obleko ne bodo izmenjala, bodo modni oblikovalci preoblikovali in jih ob odprtju trgovine Tovarna dela – Tekstil (gre za socialno podjetje za zbiranje, obdelavo, preoblikovanje in prodajo rabljenega tekstila, ki ga sofinancira Evropski socialni sklad, op. a.) znova vrnili v obtok ter jim tako podaljšali življenjski krog," so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost.