Ana Marija pravi, da jo v zadrego najbolj spravijo komplimenti. Foto: Stane Sršen
Ana Marija pravi, da jo v zadrego najbolj spravijo komplimenti. Foto: Stane Sršen
Ana Marija Mitič
Oddajo Dolgcajt Ana Marija popestri z različnimi zabavnimi vložki. Foto: Stane Sršen
Ana Marija Mitič
Brez težav postane tudi gospa Božiček. Foto: Stane Sršen
Ana Marija Mitič
Pravi, da jo je težko nasmejati, a to dobro uspeva Vidu Valiču in Martini Ipša. Foto: Stane Sršen

Voditeljico, pianistko, igralko, komičarko in bodočo zdravnico Ano Marijo Mitič gledalci poznajo po njenih zanimivih prispevkih v oddajah Štafeta mladosti in NLP, trenutno pa Ana Marija s svojo iskrivostjo, iskrenostjo in domislicami zabava učence po različnih osnovnih šolah v oddaji Šport in špas ter v oddaji Dolgcajt.

Kaj spravi v zadrego sicer klepetavo Ano Marijo, kaj jo razjezi, katerim izmed slovenskih stand up komikov se nasmeji in še kaj izveste v spodnjem intervjuju.


Med drugim ustvarjate oddaji Šport in špas ter Dolgcajt. So otroci kot sogovorniki "napornejši" kot odrasli?
Absolutno so otroci zahtevnejši kot odrasli, saj še niso tako izšolani v tistih "odraslih" veščinah, kot so neizmerna potrpežljivost, "nalaganje" o vremenu, zaigrana prijaznost in kakšna neškodljiva laž. Mulci to povedo v trenutku, ko jim nekaj pade na pamet, in to brez zadržkov. In tako si na lastno veliko začudenje hitro obveščen, če ti kaj štrli iz nosa ali če si po njihovem okusu hecno oblečen.

Končali ste srednjo glasbeno šolo. Ali še radi sedete za klavir in ob kakšnih priložnostih?
Oh, seveda! Klavir je moja velika ljubezen in take stvari ne moreš kar pustiti in izkoreniniti iz svojega življenja. Tehnika sicer ni tako brilijantna, kot je bila včasih, je pa še vedno lepo sesti za črno-bele tipke in si privoščiti malo lastne improvizacije za dušo. Veselo ga uporabljam v oddaji, za napovedne songe, pa tudi v predstavi Vsi moji Moški, ki je neke vrste kabarejska tragikomedija.

Po srednji glasbeni šoli in gimnaziji pa ste se odločili za študij medicine. Zakaj?
Oh, medicina mi je predstavljala najplemenitejšo stvar, ki jo lahko proučuješ, znanost vseh znanosti, vedo vseh ved. In nisem si predstavljala, da bi študirala kaj drugega kot to. Naše telo je čudovit ustroj in kaj je lepšega, kot vedeti število koščic v telesu in razumeti, zakaj imamo vročino in kako gre skoti nas slastno kosilo ...

Znani ste tudi po svojem "nabrušenem jeziku". Pa vendarle, ste kdaj ostali brez besed? Kaj vas spravi v zadrego?
Vedno znova me razoroži, če mi kdo izkaže pozornost, ko jo najmanj pričakujem. Sploh če prihaja od ljudi, ki jih spoštujem. Takrat hlastam po zraku kot kakšna stara riba in niti slučajno nisem podobna tisti "jezikavi Marički" s televizijskih zaslonov.

V zadrego me spravijo pretirani komplimenti. Dobro, če dobim v dar kakšnega porcelanastega psa, že povem dobrohotnemu darovalcu, kar mu gre. Če pa kdo iz srca pove kakšno vzpodbudno besedo ali pa pretirava z naklonjenostjo do mene, hitro postanem nemočna kot koale, iz sebe ponavadi iztisnem le kakšen rdečelični "Hvala".

Gladalci vas vidimo vedno nasmejano in dobre volje. S čim pa se da razjeziti Ano Marijo?
Predvsem me razjezijo sluzavi moški z možgani hrčka, ki so običajno za nameček še prepričani v lastno superiornost. Kot drugo lahko rečem, da me razjezi gomoljna zelena v solati (na srečo se je zgodilo samo enkrat) in da dobesedno zaripnem, če kdo slabo igra Beethovnovo "Za Elizo".

Ste tudi igralka in stand up komičarka. Kdo je po vašem mnenju najboljši v Sloveniji?
Všeč mi je, da se pri nas uveljavlja stand up in mu privoščim še veliko zlatih let in nasmejanega občinstva. Nerada bi kogar koli izpostavljala, je pa res da je mene osebno izjemno težko nasmejati - to od "naših" izvrstno uspeva Vidu Valiču in Martini Ipša.